Προσπάθεια υποταγής της πολιτικής στα διάφορα συμφέροντα, διακρίνει το ΠΑΣΟΚ, πίσω από την ανακίνηση της υπόθεσης της ΕΛΣΤΑΤ, σχετικά με το ύψος του ελλείμματος του 2009, θέμα που ανακινήθηκε με τη διατύπωση αιτήματος από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, να διαβιβαστεί ο φάκελος στη Βουλή, προκειμένου να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, σε μακροσκελή του δήλωση, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι “στο δίλημμα υποταγή ή πολιτική εξόντωση, απαντάμε καθημερινά με τη στάση μας υπερασπιζόμενοι το δημόσιο συμφέρον”.
Ο κ. Καρχιμάκης προσθέτει ότι «είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την αυτονομία της πολιτικής έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να χειραγωγήσει τους αιρετούς εκπροσώπους των πολιτών».
Καλεί επίσης και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις «να απαντήσουν εμπράκτως» και υπογραμμίζει πως «όσοι σιωπούν ή αντιμετωπίζουν το διακύβευμα που τελικά αφορά τη δημοκρατία με τη σιωπή ή με μισόλογα, προσβλέποντας σε μικροκομματικά ή άλλα οφέλη, πλανώνται πλάνην οικτρά».
Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο και για κάποιους που «επιδιώκουν να ξαναγράψουν την ιστορία» και επιδιώκουν «την επιστροφή της χώρας σε μια περίοδο που παρείχε πάσης φύσεως ευκολίες σε παράγοντες ενός παρασιτικού κατεστημένου που ουδεμία σχέση έχουν με την υγιή παραγωγική διαδικασία».
Και προσθέτει πως η αλήθεια των πραγμάτων αμφισβητείται μόνον από εκείνους «που επιχειρούν να παίξουν πολιτικά και άλλα παιχνίδια για τους δικούς τους σκοπούς, στην πλάτη μιας χρεοκοπημένης χώρας».
Αναφορικά με το θέμα του ελλείμματος του 2009, τονίζει ότι το θέμα αυτό έχει κριθεί, ενώ σχετικά με την εισαγγελική πράξη, κάνει λόγο για «επικίνδυνη συμπεριφορά ή περί μιας καλά οργανωμένης παρέμβασης στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα».
Αναφέρεται επίσης σε προηγούμενες «καταγγελίες» των δύο οικονομικών εισαγγελέων οι οποίες «αποδείχθηκαν κενές περιεχομένου».