«Οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε ένα σημαντικό δημοσιονομικό σύμφωνο και σε ένα στενό συντονισμό της οικονομικής πολιτικής. Όμως οι αποφάσεις που δεν συνοδεύονται από πράξεις δεν επαρκούν», είπε ο Ντράγκι μιλώντας σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα ταμεία «διάσωσης» είναι «καλά εξοπλισμένα με μια αποτελεσματική και ευέλικτη εντολή» και ότι οι τράπεζες δεν θα διακόψουν τον δανεισμό στην πραγματική οικονομία για να αντεπεξέλθουν στους αυστηρότερους κανόνες που θέσπισε η ΕΕ για τα κεφάλαια που οφείλουν να διαθέτουν.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες διακρατούν μεγάλα ποσά σε κρατικά ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης. Για να αντεπεξέλθουν στην απομείωση της αξίας τους η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) κάλεσε τις τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν ως τον Ιούνιο, ενισχύοντας τα ίδια κεφάλαιά τους.
Σύμφωνα με τον Ντράγκι «πρέπει να δοθεί η προσήκουσα προσοχή» ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες θα συμμορφωθούν στους στόχους που τους τέθηκαν συγκεντρώνοντας νέα κεφάλαια και όχι περιορίζοντας τον δανεισμό στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.
Όμως η καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης για την επέκταση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ) κάνει «ακόμα πιο δύσκολη» την κατάσταση για τις τράπεζες, συνέχισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι η όλη προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι «εκτός συγχρονισμού».
Η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του ΕΜΧΣ, που δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, θα βοηθούσε διότι θα επιτρέψει στο ταμείο να αγοράζει κρατικά ομόλογα χωρών της ευρωζώνης, μετριάζοντας τις απώλειες των τραπεζών, και να αποτελεί τον δανειστή της τελευταίας προσφυγής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εξήγησε ο Ντράγκι.
Οι τράπεζες μπόρεσαν να βασιστούν στην απεριόριστη ρευστότητα που είναι σε θέσει να παράσχει η ΕΚΤ. «Νομίζουμε ότι αποφύγαμε μια μεγάλη πιστωτική κρίση», είπε ο Ντράγκι.
Τα δάνεια για την ενίσχυση της ρευστότητας από την ΕΚΤ αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, αλλά το ίδιο και οι καταθέσεις των τραπεζών στην ΕΚΤ. Ο Ντράγκι είπε ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν ρέουν χρήματα στην πραγματική οικονομία.
«Δεν είναι μια ένδειξη ότι τα πράγματα δεν λειτουργούν. Οι τράπεζες που καταθέτουν χρήματα δεν είναι οι ίδιες με εκείνες που αντλούν δάνεια», είπε.
Ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας μίλησε στην επιτροπή αρμόδια για οικονομικά θέματα στο ευρωκοινοβούλιο με την ιδιότητα του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Συστημικού Κινδύνου, ενός οργάνου παρακολούθησης της οικονομικής σταθερότητας.