«Mόνον αν δεν είναι επαρκής η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανταλλαγή ομολόγων, η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια από τους ευρωπαίους εταίρους της» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.
«Αν το ποσοστό συμμετοχής δεν είναι για παράδειγμα 100%, ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνει μια περαιτέρω στήριξη από την πλευρά των εταίρων, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό», είπε ο κ. Σαχινίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Ο κ. Σαχινίδης ερμήνευσε τα όσα φέρεται να υποστηρίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ότι δηλαδή η Ελλάδα θα χρειασθεί επιπλέον βοήθεια από τα 130 δισ. ευρώ.
Αναφορικά με τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ ο κ.αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Ιωαννίδη:
«Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη δευτερογενή αγορά χρεογράφων, αποτελεί μέσο άσκησης νομισματικής πολιτικής και αποσκοπεί στη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων και όχι σε επενδυτική απόφαση ανάληψης πιστωτικού κινδύνου».
Ο βουλευτής είχε καλέσει το υπουργείο να επιβεβαιώσει αν στη Συμφωνία της 26 Οκτωβρίου προβλέφθηκε ότι στο ποσό του ελληνικού χρέους που «κουρεύεται» κατά 50%, δεν περιλαμβάνονται τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ύψους πάνω από 50 δισ. ίσως και 60 δισ.
Ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε μάλιστα ότι «τα ομόλογα αυτά η ΕΚΤ τα έχει αγοράσει από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων σε τιμές πολύ κάτω από το 100% της ονομαστικής τους αξίας, ίσως και στο 50% αυτής», όταν όμως αυτά λήξουν τότε η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να καταβάλει το 100% της αξίας τους.
Ο κ. Σαχινίδης υπενθυμίζει, με το έγγραφό του, ότι οι έκτακτες παρεμβάσεις της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων θεσμοθετήθηκαν με την από 14.5.2011 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, ως ένα από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πιστωτικής κρίσης της ευρωζώνης.