Πυρετός διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων με τον επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής (IIF) και εκπρόσωπο των πιστωτριών χωρών, που συμμετέχουν στο PSI, Τσάρλς Νταλάρα να καταφτάνει στην Αθήνα και να συναντάται σήμερα με τον υπουργό οικονομικών συναντάται σήμερα Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τ. Νταλάρα θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Λ.Παπαδήμο σε μια διαπραγμάτευση που κορυφώνεται διεθνώς με τους επενδυτές, να πιέζουν να κουρευτούν και τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ ύψους 46 δισ. ευρώ, και την ελληνική κυβέρνηση να απειλεί ότι θα ενεργοποιήσει την ρήτρα συλλογικής δράσης, η οποία θα καθιστά υποχρεωτικό το κούρεμα για όλους τους πιστωτές στην περίπτωση που το αποδεχθεί το 75% των επενδυτών.

Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί πάντως δημοσίους χαμηλούς τόνους δίνοντας την αίσθηση ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε καλό δρόμο. Εν ονόματι αυτής της διαπραγμάτευσης και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν χαμηλώσει αισθητά τους τόνους.

Για μια ακόμα φορά σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Π.Καψής δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν κρίνει σκόπιμες δημόσιες τοποθετήσεις εν ώρα διαπραγμάτευσης αφήνοντας πάντως να εννοηθεί ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο κάποια διεθνή ΜΜΕ θέλουν να υποστηρίζουν.

Χθες βράδυ ο Ευαγ.Βενιζέλος,πάντως δήλωσε: «οι συζητήσεις μας με τον ιδιωτικό τομέα για το σχήμα του PSI είναι προωθημένες και σε πολύ καλό σημείο. Είμαστε έτοιμοι για την επόμενη συνάντηση, με τον φίλο μας τον κ.Τσάρλς Νταλάρα από το IIF. Θέλω να ελπίζω ότι με την στήριξη των θεσμικών μας εταίρων το σχήμα αυτό θα ολοκληρωθεί και θα επιβεβαιώνει τις βασικές παραμέτρους και τον θεμελιώδη στόχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου».