Το γραφείο του ενός είναι μικρό, λιτό και βρίσκεται στον τρίτο όροφο της καγκελαρίας στο Βερολίνο. Το γραφείο του άλλου είναι τεράστιο, μοιάζει με χώρο γυρισμάτων ταινίας εποχής και βρίσκεται στον δεύτερο όροφο του προεδρικού μεγάρου στο Παρίσι. Η διαφορά αυτή ίσως να αποτυπώνει και τη διαφορά ανάμεσα στον κόσμο της Γερμανίας και τον κόσμο της Γαλλίας. Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι που εργάζονται στα γραφεία αυτά – ο Νικολάους Μέγιερ-Λάντρουτ και ο Ξαβιέ Μισκά – έχουν αναλάβει να βρουν μια κοινή πολιτική για τη σωτηρία του ευρώ.
Σύμβουλοι της Άνγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί, οι δύο αξιωματούχοι συνομιλούν τους τελευταίους μήνες σχεδόν κάθε μέρα στο τηλέφωνο. Έχουν γνωριστεί έτσι καλά και έχουν αποκτήσει ο ένας την εμπιστοσύνη του άλλου. Για την Ευρώπη, αυτός είναι ένας πολύ κρίσιμος παράγων.
Δημοσίως, την πορεία της ηπείρου φαίνεται να την καθορίζουν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί, γνωστοί ως «Μερκοζί». Καθώς όμως πρέπει να κυβερνούν και τις χώρες τους, την καθημερινή μάχη για το ευρώ τη δίνουν οι δύο σύμβουλοί τους. Άγνωστοι στο ευρύ κοινό, θα ήθελαν να παραμείνουν έτσι. Η βάση της συνεργασίας τους είναι άλλωστε η δέσμευση ότι αυτά που συζητούν δεν θα διαρρεύσουν ποτέ στον Τύπο.
Ο Νικολάους Μέγιερ-Λάντρουτ είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος της καγκελαρίας. Στο παρελθόν υπηρέτησε για αρκετά χρόνια στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο θείος του Αντρέας Μέγιερ-Λάντρουτ ήταν επίσης διπλωμάτης. Και η Λένα, η Γερμανίδα τραγουδίστρια που κέρδισε το 2010 τον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, είναι κόρη του εξαδέλφου του.
Ο Ξαβιέ Μισκά είναι γενικός γραμματέας του προεδρικού μεγάρου και προσωπάρχης του Σαρκοζί. Στην πραγματικότητα, είναι ισχυρότερος από τον υπουργό Οικονομικών. Γνωρίζεται με τον Σαρκοζί από το 1979. Κατάγεται από το Βικό, ένα χωριό της Κορσικής από το οποίο κατάγεται και η πρώτη σύζυγος του Γάλλου προέδρου, η Μαρί-Ντομινίκ Κιλιολί. Εκείνος τους πάντρεψε.
Στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, σημειώνει το Spiegel, οι Γερμανοί και οι Γάλλοι διαπίστωσαν και πάλι πόσο διαφορετικοί είναι και πόσο διαφορετικά βλέπουν τον κόσμο. Οι Γάλλοι είδαν να πλησιάζει η φωτιά και θέλησαν να καλέσουν την πυροσβεστική, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να ρίξει χρήμα στο σύστημα. Εναλλακτικά, πρότειναν την έκδοση ευρωομολόγων. Αλλά οι Γερμανοί αρνήθηκαν, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να αναλάβουν όλα τα κράτη τη συλλογική ευθύνη για τα χρέη μερικών κρατών. Κατά την άποψή τους, ο κίνδυνος να επεκταθεί η κρίση και σε άλλες χώρες δεν είναι τόσο μεγάλος όσο πιστεύουν οι Γάλλοι. Και ο μόνος τρόπος να ανακτήσει η ευρωζώνη την αξιοπιστία της είναι να πάψουν τα μέλη της να ζουν πάνω από τις δυνάμεις τους.
Η γερμανική στάση προκάλεσε αμηχανία στους Γάλλους. Για τους τελευταίους, το σπίτι καίγεται και οι Γερμανοί κάθονται και συζητούν γιατί η μέθοδος οικοδόμησης της ευρωζώνης την καθιστά τόσο εύφλεκτη. Αυτά είναι τα θέματα που συζητούν ο Μισκά και ο Μέγιερ-Λάντρουτ. Είναι και οι δύο 51 ετών. Και φαίνεται να έχουν πολύ περισσότερα κοινά σημεία απ΄όσα οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι.
Πράγματι, η ακριβής σχέση ανάμεσα στη Μέρκελ και τον Σαρκοζί παραμένει αινιγματική. Στην αρχή έμοιαζε να συνεννοούνται δύσκολα. Εκείνη ήταν μια ξερή, επιφυλακτική Γερμανίδα. Εκείνος ήταν ένας υπερδραστήριος Γάλλος.
Τα τελευταία τρία χρόνια, όμως, το δίδυμο αυτό είναι καταδικασμένο να συνεργάζεται. Κι έτσι, κάτι φάνηκε να αλλάζει με τον καιρό στη σχέση τους. Φαίνεται να βρήκαν έναν τρόπο να επικοινωνούν, έστω κι αν πρόκειται μόνο για το γεγονός ότι εκφράζουν τις απόψεις τους και λένε τι μπορούν να δεχθούν και τι όχι. Ο Μισκά και ο Μέγιερ-Λάντρουτ βρίσκονται στο κέντρο αυτής της σχέσης.
Όταν οι δύο άνδρες μιλούν, το κάνουν στα γαλλικά. Ο Μέγιερ-Λάντρουτ μιλά άπταιστα γαλλικά, η γυναίκα του άλλωστε είναι Γαλλίδα. Από την άλλη πλευρά, ο Μισκά έχει τη φήμη ότι είναι ο πιο «Γερμανός» σύμβουλος του Σαρκοζί. Με την έννοια αυτή, οι δύο άνδρες λειτουργούν ως διερμηνείς ανάμεσα σε δύο πολύ διαφορετικές κουλτούρες.