Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, όπως φέρονται να έχουν αποφασίσει τα στελέχη που συνιστούν το «αντιπαπανδρεϊκό» μπλοκ.

Σε αντίθεση με τα όσα υποστήριζε η Ιπποκράτους μετά την μαραθώνια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου (που κράτησε ως τις 4 το πρωί) πως η συζήτηση για περισσότερες από οκτώ ώρες λειτούργησε εκτονωτικά, η πραγματικότητα είναι πως οι κορυφαίοι του κόμματος – ανάμεσά τους οι διεκδικητές της ηγεσίας – αλλά και πολλά μεσαία στελέχη, είναι περισσότερο προβληματισμένοι από πριν.

Και γι΄ αυτό οι πληροφορίες του θέλουν να συνομιλούν προκειμένου να πετύχουν ένα μίνιμουμ συμφωνίας για τις επόμενες κινήσεις τους, μετά τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων του Γ. Παπανδρέου.

«Αν μείνει, θα φύγουμε εμείς. Ας συνεχίσει μόνος του με το ΠΑΣΟΚ του 10%» λένε κάποια στελέχη σήμερα, είναι αμφίβολο όμως αν θα πραγματοποιήσουν την απειλή τους.

Ο Γ. Παπανδρέου, παρά το γεγονός ότι δέχθηκε ομαδικά πυρά από τη μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών που συμμετείχαν στην προχθεσινή σύσκεψη που επί της ουσίας του ζήτησαν να ανοίξουν άμεσα οι διαδικασίες διαδοχής του (ανοικτά τον υποστήριξαν μόνο οι Μ. Καρχιμάκης, Φ. Πετσάλνικος, Χρ. Παπουτσής, Χ. Καστανίδης και Απ. Κακλαμάνης) δε δεσμεύτηκε για τίποτε.

Σημειώνεται επίσης ότι από το περιβάλλον του κ. Βενιζέλου δεν επιβεβαιώνεται ότι ο υπουργός Οικονομιών είπε μέσα στη συνεδρίαση ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα διαρκέσουν ίσως και πέραν του τετραμήνου αλλά και ότι έθεσε διλημματικά το χρόνο της εκλογής νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τώρα, ή μετά τις διαπραγματεύσεις για το PSI όπως ενημέρωνε η Ιπποκράτους.

Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να είπε πως έχει συμφωνηθεί ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν οι επόμενες εκλογές και ζήτησε την εκλογή νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, πρόταση που απορρίπτει όμως ο Γ. Παπανδρέου, όπως απέρριψε και την πρόταση Λοβέρδου για τριήμερη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού μέσα στον Φεβρουάριο.

Συνυπολογίζοντας τα παραπάνω, δεν είναι ξεκάθαρο:

• αν ο ίδιος θέλει ή δε θέλει να είναι υποψήφιος

• με ποιες διαδικασίες το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε εκλογή νέου αρχηγού

• αν οι διαδικασίες αυτές θα οδηγήσουν στην εκλογή πριν ή μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές

• αν θα ακολουθηθεί διαδικασία για εκλογή υποψήφιου πρωθυπουργού, με τον ίδιο να παραμένει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο είναι το σενάριο στο οποίο στέκονται όλοι όσοι υποστηρίζουν ότι την ερχόμενη Τετάρτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – σε αντίθεση με τα όσα λέει δημοσίως περί στήριξης στην κυβέρνηση Παπαδήμου – θα προτείνει σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας για εκλογή υποψηφίου πρωθυπουργού και απόφαση Πολιτικού Συμβουλίου για συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου που θα αποφασίσει τη διεξαγωγή Τακτικού Συνεδρίου, το οποίο θα οδηγήσει σε απ΄ ευθείας εκλογή αρχηγού από τις κάλπες.

Τακτικό Συνέδριο όμως σημαίνει ότι εκλογή νέων συνέδρων δηλαδή ότι θα προηγηθούν προσυνεδριακές διαδικασίες μηνών.