Την πεποίθησή της ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να διευκρινίσει με σαφήνεια τις προθέσεις του για τον προσωπικό του ρόλο, έτσι ώστε ο καθένας να εκτιμήσει τη στάση του εξέφρασε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου προσθέτοντας ότι «πρέπει να καταθέσει την πρότασή του για το άνοιγμα των διαδικασιών, σύμφωνα με το καταστατικό με συντεταγμένο και ολοκληρωμένο τρόπο».

Μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο, άλλωστε, ανέφερε ότι «τα παραπάνω θα οδηγούν στην αναγκαία διακήρυξη για τη διάσωση της χώρας με βάση το πολιτικό πλαίσιο της εθνικής κυριαρχίας, της δημοκρατίας και της ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη και φυσικά στη νέα ηγεσία που θα τα υλοποιήσει.

Η παράταξη έχει υποστεί συντριπτικό κάταγμα στην ιδεολογία και την πολιτική της. Έχουμε υπογράψει μέτρα για την εθνική σωτηρία, τα οποία όμως έχουν απέναντι το σύνολο της κοινωνίας.

Η νέα πολιτική διακήρυξη προϋποθέτει αυτοκριτική ουσίας, εσωτερική κάθαρση και καθαρούς στόχους. Δεν αρκεί απλά η αλλαγή ηγεσίας, πόσο μάλλον όταν έχει συμμετάσχει ο καθένας με τις απόψεις του, τις ικανότητες και τις επιδόσεις του όλη την προηγούμενη περίοδο».

Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας επεσήμανε πως «ο πρόεδρος πρέπει να εγγυηθεί και να διασφαλίσει το αδιάβλητο κάθε διαδικασίας.

Νέο πολιτικό πλαίσιο, σαφείς στόχοι και πολλά νέα πρόσωπα που θα εκφράζουν το δυναμικό κέντρο και την υπεύθυνη Αριστερά. Αυτό μπορεί να σημαίνει αυτοδιάλυση και επανίδρυση, σε καμία περίπτωση όμως αυτό που ζούμε σήμερα».

Όσον αφορά την κυβέρνηση Παπαδήμου, η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι «η επιτυχία της είναι ιστορικής σημασίας για τη χώρα και οι υπουργοί οφείλουν να είναι αποκλειστικής απασχόλησης».