«Η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος απονομής δικαιοσύνης αποτελεί βασική προτεραιότητα στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που καλείται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση και δεύτερον η βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικής λειτουργίας του δικαστικού συστήματος έχει μεγάλη σημασία, όχι μόνο για την ενίσχυση της σχέσης εμπιστοσύνης του πολίτη με το δικαστικό σύστημα και την εμπέδωση του αισθήματος δικαίου στην κοινωνία, αλλά και για την ορθή και δίκαιη λειτουργία της αγοράς και της οικονομίας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου με θέμα το νομοσχέδιο για τη δίκαιη δίκη και την αντιμετώπιση φαινομένων αρνησιδικίας.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η εύρυθμη λειτουργία του δικαστικού προτύπου θα ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις και την οικονομική δραστηριότητα, δεδομένου ότι η βελτίωση του δικαιοδοτικού συστήματος συντελεί στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στην άμβλυνση των ανισοτήτων και στην διευκόλυνση της λειτουργίας της οικονομίας σε μεσομακροπρόθεσμη βάση.

Ο κ. Παπαδήμος είπε ότι από τις 14 Δεκεμβρίου που το νομοσχέδιο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα open government, έχει ξεκινήσει η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης η οποία θα συνεχιστεί ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι μετά την ενσωμάτωση των παρατηρήσεων που διατυπώθηκαν από υπουργούς και την σχετική συζήτηση με τα κόμματα που θα ακολουθήσει και με στόχο την εξεύρεση της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης γύρω από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, αυτό θα έλθει στην Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου.