Την ανάγκη να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι, για να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανασκαφής στον Τύμβο Καστά, επισήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε την Αμφίπολη. Μίλησε για «ένα πολύ σπάνιο, ένα μοναδικό μνημείο, παγκόσμιας πολιτιστικής σημασίας» ενώ τόνισε πως δεν πρέπει να είναι αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως, δυστυχώς, συνέβη σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Είχα την πολύ μεγάλη χαρά να επισκεφθώ σήμερα την Αμφίπολη και με πολύ μεγάλη συγκίνηση, είδα ένα πολύ σπάνιο, ένα μοναδικό μνημείο, παγκόσμιας πολιτιστικής σημασίας» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους και συνέχισε: «Θέλω να επισημάνω το γεγονός ότι, δυστυχώς, η ανασκαφή αυτή της Αμφίπολης έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να συμβαίνει, όταν μιλάμε για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Το μνημείο αυτό είναι ένα μοναδικό μνημείο, το οποίο χρονολογείται στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Είναι ένα μνημείο το οποίο αναδείχθηκε, χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλε και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και μια αφοσιωμένη ομάδα αρχαιολόγων, που ανέσκαψαν αυτό το μνημείο σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Αυτό το οποίο προέχει σήμερα είναι να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι, ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες της ανασκαφής, να υπάρξει μόνιμη υποστύλωση και, βέβαια, να κινηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες, ώστε το μνημείο αυτό να καταστεί, το συντομότερο δυνατόν, επισκέψιμο.

Είναι ένα μνημείο το οποίο, όπως είπε και ο περιφερειάρχης, αναδεικνύει τον μοναδικό πολιτιστικό πλούτο της Κεντρικής Μακεδονίας. Ένα μνημείο το οποίο από μόνο του θα δώσει ζωή και θα παράγει πλούτο για αυτή την πολύ όμορφη γωνιά της Κεντρικής Μακεδονίας. Θέλω να γνωρίζετε ότι εγώ προσωπικά, αλλά και η Νέα Δημοκρατία, θα σταθούμε αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια, μακριά από οποιαδήποτε μικροκομματική ατζέντα. Οι ανασκαφές αυτές έχουν έναν εθνικό χαρακτήρα και συμβάλλουν στην προώθηση της χώρας μας ως ενός παγκόσμιου πολιτιστικού προορισμού. Και, βέβαια, μας επιτρέπουν να κάνουμε πράξη αυτό το οποίο αποτελεί κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής μας: τη σύζευξη του τουρισμού με τον πολιτισμό και την ακόμα πιο συστηματική ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Σε ερώτηση αν είναι μακεδονικό το μνημείο ή όχι ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Το μνημείο αυτό χρονολογείται από τα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα, κατά συνέπεια -δεν είμαι ειδικός, δεν είμαι αρχαιολόγος, αλλά όλοι οι ειδικοί λένε το ίδιο πράγμα- δεν υπάρχει, κατά την άποψή μου, καμία αμφιβολία ότι το μνημείο αυτό είναι μακεδονικό. Αλλά, ξέρετε, η δική μας δουλειά δεν είναι να υποκαθιστούμε τη δουλειά των αρχαιολόγων, των ιστορικών, των ειδικών. Εμείς πρέπει να διευκολύνουμε όλους να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Και από εκεί και πέρα, υποχρέωσή μας είναι να καταστήσουμε αυτό το μνημείο επισκέψιμο, το συντομότερο δυνατόν, προστατεύοντας φυσικά πάντα τον αρχαιολογικό χώρο».

Ταυτόχρονα εξέφρασε τη λύπη του γιατί, όπως είπε, τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει γίνει πρόοδος και υπογράμμισε: «Λυπάμαι που θα το πω, τα τελευταία δυο χρόνια, δεν έχει γίνει η πρόοδος την οποία θα περιμέναμε, αλλά τώρα δεν είναι η ώρα να ασκήσουμε κριτική, δεν είναι η ώρα να κοιτάξουμε προς τα πίσω. Είναι η ώρα να κοιτάξουμε προς τα μπροστά. Και πιστεύω με την αρωγή της Περιφέρειας και με την εξασφάλιση των πρώτων σημαντικών κονδυλίων για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της ανασκαφής, αυτό θα γίνει πράξη».

Πρόσθεσε πως «αυτό το οποίο προέχει αυτήν τη στιγμή είναι να κοιτάξουμε μπροστά, να αφήσουμε πίσω τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν και να προστατέψουμε και να αναδείξουμε αυτό το μνημείο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας συνόδευαν ο γραμματέας της Π.Ε. του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, βουλευτής και τομεάρχης Πολιτισμού ΝΔ, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι βουλευτές Κώστας Καραμανλής, Φωτεινή Αραμπατζή, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Ελενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, ο ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεοφάνης Παππάς, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και ο δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μελίτος.

Μετά την ξενάγηση στο μνημείο, ο πρόεδρος της ΝΔ κάθισε στο καφενείο της Μεσολακκιάς και συζήτησε με κατοίκους.

MITS1 MITS2 MITS3 MITS4 MITS5 MITS6 MITS7 MITS8 MITS9