Γύρω στα 50 λεπτά διήρκεσε η συνέντευξη τύπου των Κλάους Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Σερβάς Ντερούς από την Ευρωπαϊκή επιτροπή και του Δανού Επικεφαλής Επιθεωρητή ΔΝΤ Πολ Τόμσον σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, σχετικά με τις υπαγορεύσεις της τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση, ο Πολ Τόμσον απάντησε: «δεν υπαγορεύουμε τίποτα στην κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει. Εμείς απλώς, προτείνουμε».

Ο ελεγκτής εκ μέρους του ΔΝΤ στάθηκε ωστόσο σε τρεις κινδύνους για την επιτυχία του προγράμματος:

1) Στον έλεγχο των δαπανών της γενικής κυβέρνησης δηλαδή των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ, των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων.

2) Στην μη φορολόγηση των πλουσίων που φοροδιαφεύγουν γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δανός ελεγκτής «δεν μπορούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια μόνο οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί που έχασαν μέρος του εισοδήματός τους»

3) Στην αναγκαιότητα της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. «Έχετε μπροστά σας δύσκολες μεταρρυθμίσεις το φθινόπωρο» είπε.

Οι ελεγκτές εμφανίστηκαν σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι από τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και την βούληση της Κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις. Όσον αφορά στο θέμα της ΔΕΗ, περιμένουν δήλωσαν τις προτάσεις της κυβέρνησης από Σεπτέμβρη. Έχουν κάνει τις πρώτες συζητήσεις πάνω σε αυτό το θέμα με την κυβέρνηση αλλά τον τελευταίο λόγο έχει η ελληνική κυβέρνηση, είπαν χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. απαντώντας σε επίμονα ερωτήματα αρνήθηκε να αποκλείσει ή να διαψεύσει ότι η τρόικα ζήτησε απολύσεις στον ΟΣΕ ή στους υπό συγχώνευση οργανισμούς. Άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενώ ανέφερε απλά ότι παρουσίασαν στην κυβέρνηση μια σειρά από επιλογές για τη μείωση του κόστους των σιδηροδρόμων για το κράτος.