«Έχουμε φθάσει σε ένα σταυροδρόμι και τώρα απαιτείται η πολιτική βούληση να αποφασίσουμε αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια βαθύτερη Ένωση, ώστε να προστατεύσουμε όχι μόνο την Ευρωζώνη, αλλά και όλα όσα έχουμε πετύχει στην Ευρώπη», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN και τον δημοσιογράφο Fareed Zakaria.
«Η Ευρώπη είναι ένα “πρότυπο παγκόσμιας κοινωνίας που στηρίζεται στην δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε στα επιτεύγματα της Ευρώπης την ειρήνη, την ευημερία καθώς και τη συνύπαρξη και συνεργασία πολλών ανθρώπων διαφορετικής γλώσσας και κουλτούρας.
«Όλα αυτά είναι σπουδαία επιτεύγματα και ιδιαίτερα σημαντικά πιστεύω τώρα, με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, στην περιοχή μας, όπως η Αραβική ‘Ανοιξη και οι γείτονες μας στην Ανατολή. Είμαστε ένα πρότυπο και όλα αυτά θα τα χάσουμε, αν δεν προχωρήσουμε σε μια βαθύτερη Ένωση. Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, αν δεν βρούμε την πολιτική βούληση, τότε, πιστεύω ότι θα δούμε ίσως βραδύτερα, αλλά ίσως και ταχύτερα, την κατάρρευση της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.
«Εφαρμόζουμε αποσπασματικά μέτρα τα τελευταία δύο χρόνια, αρχίζοντας με την ελληνική κρίση, η οποία, όπως έλεγα από την αρχή -και έτσι κατέληξε- δεν ήταν απλώς μια κρίση που αφορούσε την Ελλάδα. Εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας και προβαίνουμε σε ουσιαστικές αλλαγές στην Ελλάδα, αλλά για την Ευρωζώνη, αυτή είναι μια συστημική κρίση» είπε ερωτηθείς για τον χρόνο που θα απαιτηθεί για να διαπιστωθεί η λειτουργικότητα της εμβάθυνσης της Ε.Ε. σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα επίλυσης της κρίσης στο άμεσο μέλλον και τους δισταγμούς της Γερμανίας.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έγιναν μικρά αλλά και μεγάλα βήματα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, «αλλά αυτά ήταν λίγα και έγιναν πολύ αργά». Σημείωσε ότι δεν γνωρίζει αν η Ευρώπη θα λάβει εκείνα τα μέτρα που «θα ηρεμήσουν τις αγορές», ενώ εκτίμησε ότι «οι αγορές θέλουν τώρα να δουν ισχυρή βούληση και εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Και νομίζω ότι αυτό που χάθηκε τα τελευταία δύο χρόνια ήταν αυτό το αίσθημα εμπιστοσύνης, ότι θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα».
Σε ερώτηση αν υπάρχει τρόπος να πειστεί η γερμανική κυβέρνηση ότι η πίεση για αλλαγή θα εξακολουθήσει να υπάρχει ακόμη και όταν λύσουν το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα της κρίσης, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι αυτός είναι «νόμιμος προβληματισμός» και πρόσθεσε ότι «αν είχε υπάρξει αυστηρότερη παρακολούθηση των κρατών – »μελών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και από τους οίκους αξιολόγησης, δεν θα είχα κληρονομήσει, ως πρωθυπουργός, μια κατάσταση με το έλλειμμα να πλησιάζει το 16% και το χρέος να έχει διπλασιαστεί στη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης και κανένας να μην ταράζεται γι’ αυτό, να μην αντιλαμβάνεται τι πρόκειται να συμβεί. Γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι σημαντική η παρακολούθηση».
«Πληρώνουμε γι’ αυτό σήμερα. Πολλοί Έλληνες πληρώνουν άδικα για πράγματα για τα οποία δεν φέρουν καμία ευθύνη”, επισήμανε ο κ. Παπανδρέου και υπογράμμισε: «’Ολοι θέλουμε να ενισχυθεί η διαδικασία παρακολούθησης και ταυτόχρονα να “κολλεκτιβοποιήσουμε” τη διαχείριση του χρέους μας και την διαδικασία των επενδύσεων, χρησιμοποιώντας τα ευρωομόλογα».
«Το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε τώρα υπόκειται σε πολύ αυστηρή επιτήρηση και πολύ αυστηρές προϋποθέσεις», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, ενώ κληθείς να τοποθετηθεί επί απόψεων που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη μοίρα αν εγκατέλειπε το ευρώ, υποτιμούσε το νόμισμά της και κήρυσσε πτώχευση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «υπάρχουν ασφαλώς πολλές άλλες παράπλευρες ζημίες, που θα ήταν καταστροφικές, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ίδια την Ευρώπη».
Επικαλούμενος τη στενή σύνδεση με ένα κοινό νόμισμα, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι αυτό «είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την περίπτωση π.χ. της Αργεντινής, η οποία έδεσε το νόμισμα της στο δολάριο, που άλλαξε, κατά κάποιο τρόπο σε μια μέρα».
«Στην Ελλάδα, όλοι χρησιμοποιούν το ευρώ, οι τράπεζες χρησιμοποιούν το ευρώ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι θα συμβεί. Πρώτα απ’ όλα, θα γίνει επιδρομή στις τράπεζες. Οι τράπεζες θα καταρρεύσουν. Το χρέος θα πρέπει να πληρωθεί σε ευρώ και όχι σε δραχμές ή σε κάποιο άλλο νόμισμα που θα επιλέξουμε», είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι μια τρίτη συνέπεια θα ήταν η επέκταση του φαινομένου στην ευρωζώνη καθώς «όταν αποχωρήσει μια χώρα, γιατί να μην αποχωρήσουν μια άλλη, μια τρίτη ή μια τέταρτη, με αποτέλεσμα να λένε οι αγορές “βεβαίως, λοιπόν, έχουν και οι άλλες υψηλό χρέος;».
«Πάντα ήλπιζα ότι η προσωπική αυτή σχέση θα μας βοηθούσε να βρούμε ευρύτερη συναίνεση, λόγω της έκτασης των αλλαγών που θέλουμε να επιφέρουμε σε αυτή τη χώρα, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ τα τελευταία 30-40 χρόνια.Γι’ αυτό πρότεινα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για να μεταφέρω τη ευθύνη στον λαό και να δημιουργήσω ένα αίσθημα ‘ιδιοκτησίας’ για το πρόγραμμα αυτό» είπε σχετικά με τη σχέση του με τον Αντώνη Σαμαρά.
«Τώρα υπάρχει εθνική συναίνεση σε αυτή τη βάση, να λάβουμε σκληρά μέτρα, αλλά και να αλλάξουμε την Ελλάδα, ώστε να γίνει μια χώρα πιο δυναμική, με μια δυναμική οικονομία, εξασφαλίζοντας ότι θα παραμείνουμε στο ευρώ και στην ευρωζώνη. Και πιστεύω ότι σήμερα υπάρχουν καλύτερες και ασφαλέστερες προοπτικές για τον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.