Σε ένα ιδιαίτερα φιλελληνικό άρθρο τους στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, δύο Γάλλοι καθηγητές φιλοσοφίας, ο Thierry Formet και ο Martin Steffens αναφέρονται σε «χρέος 2,500 ετών της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα». «Μιλάμε διαρκώς για το ελληνικό χρέος, χωρίς καν να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι η Ευρώπη είναι αυτή που είναι σήμερα εδώ και 2.500 χρόνια, εξαιτίας της Ελλάδας, η οποία έθεσε τα θεμέλια της Ευρώπης και της δημοκρατίας».
Οι Γάλλοι καθηγητές αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να μη μπορεί να προστατευτεί μία χώρα στο μέγεθος και με το χρέος της Ελλάδας, αλλά αντίθετα να αφήνεται εγκαταλελλειμένη στο έλεος των αγορών από τους Ευρωπαίους εταίρους της.
Στη συνέχεια του άρθρου υπενθυμίζεται η προέλευση ακόμα και του ονόματος της Ευρώπης, με τους δύο Γάλλους να σημειώνουν ότι «Ευρώπη είναι το όνομα μίας πριγκίπισσας της Φοινίκης. Οι ακαδημίες έγιναν στη μνήμη του πρώτου μεγάλου θεσμού της γνώσης που ιδρύθηκε από τον Πλάτωνα στον κήπο του Ακάδημου, στην Αθήνα. Τα Ιδρύματα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης φέρουν το όνομα που δόθηκε από τον Αριστοτέλη στη σχολή του, το Λύκειο. Τα παιδιά μας μαθαίνουν ακόμη τη γεωμετρία από τα θεωρήματα του Θαλή και του Πυθαγόρα. Ο γιατρός πρέπει να δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη. Τέχνη, λογοτεχνία, μυθολογία, τεχνικές κάθε είδους: ο κατάλογος αυτών που οφείλουμε στην Ελλάδα είναι μακρύς» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δύο καθηγητές φιλοσοφίας, καταλήγοντας: «Από τη στιγμή που οι τράπεζες φτάνουν να απειλούν τις ζωές όλων μας, γίνονται εχθρός του λαού. Πρέπει να τιμήσουμε το χρέος μας προς τη χώρα αυτή, για τους θεσμούς που μας κληροδότησε, οι οποίοι αποτελούν τα θεμέλια του σημερινού μας πολιτισμού».