Οι ιταλικές εφημερίδες «Corriere della Sera» και «Ιl Sole 24 Ore», αναφέρονται σήμερα αναλυτικά στo διορισμό του Ιταλού πρώην υπουργού οικονομικών ως συμβούλου του Έλληνα πρωθυπουργού σε θέματα οικονομίας.

Η «Corriere della Sera» τονίζει ότι «φτάνει να ρίξει, κανείς, μια ματιά το βιογραφικό του Παντόα Σιόπα, για να καταλάβει για ποιο λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου είχε πολύμηνες επαφές μαζί του, για να συμφωνηθεί η συνεργασία».
Προσθέτει ότι «ως πρώην γενικός διευθυντής οικονομικών και χρηματοδοτικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Παντόα Σιόπα γνωρίζει εκ των έσω τα γρανάζια και τους κανόνες του παιχνιδιού του οργάνου αυτού των Βρυξελλών».

Η «Corriere della Sera» υπογραμμίζει, επίσης, ότι «και ως πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γνωρίζει ακόμη καλύτερα τον οργανισμό αυτό της Φρανκφούρτης».
«Κανένας, ή σχεδόν κανένας, στην Ευρώπη, δεν διαθέτει το ίδιο κύρος για να μπορεί να συμβουλεύσει τον κ. Παπανδρέου σχετικά με τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», καταλήγει.

Η οικονομική εφημερίδα «Ιl Sole 24 Ore» (ιδιοκτησίας της Ένωσης Βιομηχάνων Ιταλίας) σημειώνει ότι «το μόνο που θέλησε να δηλώσει ο Πάντοα Σιόπα, είναι ότι νιώθει πως του γίνεται ιδιαίτερη τιμή».
«Δεν πρόκειται, πάντως, για άτομο που κάνει πίσω, όταν πρέπει να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις», προσθέτει η εφημερίδα.
«Δεν ήταν εύκολο ούτε να ηγηθεί της ιταλικής οικονομίας το 2006, να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μια δύσκολη πολιτική λιτότητας, όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση μαζί με την Κομμουνιστική Επανίδρυση. Σίγουρα, δεν στερείται, ούτε αυτή τη φορά, της αισιόδοξης αποφασιστικότητας, που συνηθίζει να επιδεικνύει, κάθε φορά που διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης», σχολιάζει η «Ιl Sole 24 Ore». Τέλος αναφέρει μια από τις πιο γνωστές δηλώσεις του Τ. Σιόπα, για την ελληνική κρίση:
«Υπήρξε αμοιβαία βοήθεια. Όχι όμως λόγω γενναιοδωρίας, αλλά προς το συμφέρον του καθενός».