«Τέταρτο, ουσιαστικά, μνημόνιο που είναι πιο βαρύ από τα προηγούμενα», χαρακτηρίζει τη συμφωνία με τους θεσμούς ο εκπρόσωπος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) Γιώργος Πεταλωτής, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Δεν ηττήθηκε απλώς η κυβέρνηση , ηττήθηκε η χώρα από τον τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης», προσθέτει.

Για την “επόμενη ημέρα” στη Δημοκρατική Συμπαράταξη σημειώνει ότι χρειάζεται «επαναπροσδιορίσουμε την έννοια του προοδευτικού στοιχείου , να απεγκλωβιστεί η πολιτική και ο λόγος μας από το παρελθόν και όσον αφορά στις ιδέες που φθάρηκαν, και στις πολιτικές ακροβασίες, αλλά και στα πρόσωπα» και συμπληρώνει: «Είμαι σίγουρος ότι ο χώρος μας, αν και συρρικνωμένος εκλογικά, μπορεί και πρέπει να καταστεί ο εκφραστής του νέου προοδευτισμού, να προσελκύσει νέες δυνάμεις που είναι απαραίτητες και να ξεβολευτούμε και πολλοί από εμάς».

Σχετικά με ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ, ο κ. Πεταλωτής τονίζει ότι «η συζήτηση γίνεται εκ του πονηρού». «Ακόμη και το θεώρημα του ευρωπαϊκού τόξου με τον “ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ” ακόμη περιμένω κάποιος να μας το εξηγήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ σημειώνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «με αιχμή του δόρατος τον κ. Γεωργιάδη και την αποθέωση της ατάκας αντί της πολιτικής σαφώς και δεν αποτελεί εναλλακτική πρόταση από τη σημερινή ασφυξία».