Ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία για τη σημερινή κατάσταση της χώρας απέδωσε ο συν-επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τριττίν: «Δεν καταλαβαίνω πώς συμπεριφέρεται η ΝΔ. Είναι υπεύθυνη για πολλά προβλήματα, θα έπρεπε πρώτη να υπογράψει τη συμφωνία, γιατί επιπλέον έχει τη βασική ευθύνη ως μέλος της κυβέρνησης».

Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, στη διάρκεια επίσκεψης που οργάνωσε η ελληνική αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ.Τριττίν αναφέρθηκε διεξοδικά στην κρίση, «που είναι βαθειά και συνδέεται τόσο με την τραπεζική κρίση όσο και με την κρίση νοικοκυριών.

Είμαστε μία Ευρώπη κι έχουμε μία κρίση» παρατήρησε σημειώνοντας πως ενώ συχνά «αξίες και συμφέροντα αποκλίνουν, σε τούτη την περίπτωση συγκλίνουν, καθώς πρέπει να βγούμε από την κρίση».

Κατά την άποψή του, για να μη φτάσουμε στις δύο χειρότερες συνέπειες – που είναι η έξαρση του πληθωρισμού και ο πόλεμος – θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα σύνολο εργαλείων, όπως είναι: η μετατροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε Τράπεζα με την εγγύηση της ΕΚΤ, η απευθείας παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η έκδοση ευρωομολόγων.

Ο κ. Τριττίν σημείωσε ότι οι Πράσινοι υποστηρίζουν την πρώτη και την τρίτη πρόταση, ενώ υπογράμμισε ότι η λιτότητα δεν είναι αρκετή για να ξεπεραστεί η κρίση, αντίθετα οδηγεί σε ύφεση. «Οι χώρες πρέπει να έχουν έσοδα (άρα απαιτείται αύξηση φόρων) για να προωθήσουν επενδύσεις υποδομών» παρατήρησε.

Αναφερόμενος στην πάγια αντίληψη Μέρκελ -κατά την οποία η αύξηση των μισθών δεν πρέπει να ξεπερνά την αύξηση της παραγωγικότητας- ο κ. Τριττίν σημείωσε πως στη Γερμανία αυξάνεται η παραγωγικότητα χωρίς να σημειώνεται ανάλογη αύξηση των μισθών, ενώ παρατήρησε πως η μεγαλύτερη αύξηση μισθών έχει δοθεί στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, επομένως η αύξηση των μισθών δεν πλήττει την εξαγωγικότητα, όπως υποστηρίζεται σχετικά.

Εξάλλου, παρατήρησε ο κ. Τριττίν, οι περισσότερες γερμανικές εξαγωγές γίνονται στην κατεύθυνση της Ισπανίας, Ιταλίας, Ελλάδας και Ιρλανδίας και τόνισε πως η κρίση δεν μπορεί να χωρίσει την ΕΕ στα δύο: στις χώρες που πλήττονται από την κρίση και σε αυτές που δεν πλήττονται. «Πρέπει να υπάρξει διόρθωση των ανισορροπιών» είπε, «και αυτό πρέπει να γίνει από τις δύο πλευρές – και απ΄αυτούς που έχουν λιγότερο ανταγωνισμό και απ΄αυτούς που έχουν πλεόνασμα».