Για την αθωωτική δικαστική απόφαση για το θέμα του Βατοπεδίου μίλησε ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος. ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα βρουν το θάρρος κάποια από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και θα ζητήσουν συγγνώμη από τα πρόσωπα της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, τα οποία σπίλωσαν σχετικά με την υπόθεση Βατοπεδίου».
Ο κ. Ρουσόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», αναφέρθηκε στις συχνές συναντήσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και διατύπωσε την ανησυχία του για τα εθνικά ζητήματα και ιδίως όσα συμβαίνουν στην Τουρκία. Είπε ότι θεωρεί «απολύτως απαραίτητη την εθνική συνεννόηση για να βγει η χώρα από την κρίση», απάντησε στις κατηγορίες του Γιώργου Παπανδρέου για την υπόθεση Βατοπεδίου και σε όσους λένε γιατί δεν μιλάει ο Κώστας Καραμανλής. Τόνισε ότι δεν βλέπει άμεσα εκλογές, πιστεύει πως ο πρωθυπουργός θέλει να εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος της θητείας της κυβέρνησης, ενώ για τη δική του πολιτική διαδρομή σημείωσε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θέλει να είναι υποψήφιος βουλευτής.
«Είναι μια μεγάλη ανακούφιση για όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι ενεπλάκησαν, και το όνομα τους σπιλώθηκε και μάλιστα επί σειρά ετών» επισήμανε ο κ. Ρουσόπουλος για την απόφαση της Δικαιοσύνης στην υπόθεση Βατοπεδίου και συνέχισε: «Εις ό,τι με αφορά προσωπικά μπορεί να είχα τελειώσει τυπικά, υπό την έννοια ότι τον Νοέμβριο του 2010 ήμουν ένας εκ των δύο υπουργών, που όλα τα κόμματα της Βουλής και πάνω από τριάντα, τριάντα τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ της μη παραπομπής μου, λέγοντας ότι δεν υπήρχε κανένα στοιχείο από αυτά που είχαν ακουστεί στα ΜΜΕ, και στη συνέχεια είχα τη χαρά να δω το δικαστήριο στο οποίο προσέφυγα να καταδικάζει τους συκοφάντες μου, πρόσωπα και τηλεοπτικό σταθμό.
Αλλά σίγουρα, μετά τη χθεσινή απόφαση, μεγαλύτερο μέρος του κόσμου ήταν σε θέση να αντιληφθεί την ολότητα αυτής της υποθέσεως και να διαπιστώσει ότι δεν ήταν παρά μια κατασκευή, ένα ψέμα, ένα ψέμα το οποίο διήρκεσε για πάρα πολύ καιρό, σπίλωσε ανθρώπους, εκμαύλισε συνειδήσεις και κατέστρεψε και καριέρες και οικογένειες. Υπάρχουν δύο άνθρωποι από την πλευρά των κατηγορουμένων, οι οποίοι δεν είναι πια μαζί μας.
Ο ένας “έφυγε” πρόσφατα, ο Βαγγέλης Μπασιάκος, και ο άλλος είναι ο Γιάννης Αγγέλου. Και εις ό,τι αφορά, τον Βαγγέλη Μπασιάκο οι πολίτες της Βοιωτίας τον τίμησαν εκλέγοντάς τον και επανεκλέγοντάς τον, παρά τα όσα συκοφαντικά είχαν ακουστεί τότε και γι αυτόν. Όσο για τον Γιάννη Αγγέλου, είχε απαλλαγεί μεν από τη Δικαιοσύνη με βούλευμα πριν από δύο χρόνια, αλλά είναι βέβαιο ότι θα χαιρόταν και η οικογένεια του, εξίσου με όλους εμάς, εάν ήταν σήμερα μαζί μας και δεν είχε φύγει από τη ζωή».
Σε ερώτηση ποιοι ευθύνονται για τη «σκευωρία», παρέπεμψε σε πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στις καταγγελίες εκείνη την εποχή, ενώ παρατήρησε ότι «παραπλανήθηκαν» και δικαστικοί λειτουργοί.
«Είναι τόσο δημόσια όλα… Με μια μικρή έρευνα για το τι συνέβη τότε, θα διαπιστώσετε ότι ήταν πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα από πολιτικούς χώρους αλλά και συγκεκριμένα ΜΜΕ, τα οποία ξεκίνησαν αυτό το θέμα, προβάλλοντας όλα αυτά τα ψεύδη και δημιουργώντας την εντύπωση η οποία δημιουργήθηκε στον κόσμο» είπε και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, παρεσύρθησαν -να δεχθώ τον όρο παρεσύρθησαν- παραπλανήθηκαν, για να χρησιμοποιήσω έναν όρο που είχε χρησιμοποιήσει ο κ. Σανιδάς τότε, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Παραπλανήθηκαν, λοιπόν, και ο κ. Σανιδάς, ήρθε η ώρα 9 χρόνια μετά να του επιστρέψω αυτό το “παραπλανηθέντες υπουργοί” που είπε. Είναι παραπλανηθέντες δικαστικοί λειτουργοί με πρώτον από όλους τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και άλλους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι έριξαν το ανάθεμα πολύ εύκολα, προφυλάκιζαν πολύ εύκολα ανθρώπους που απεδείχθησαν απόλυτα αθώοι.
Μας μιλούσαν όλοι για ένα έγκλημα όλα αυτά χρόνια. Όχι μόνο δεν υπήρξε έγκλημα, όχι μόνο δεν υπήρξε πτώμα, δεν υπήρξαν φυσικοί αυτουργοί και φυσικά δεν υπάρχουν και ηθικοί αυτουργοί. Όλο αυτό ήταν μια κατασκευή. Δεν είμαστε στον Μεσαίωνα να ρίχνουμε ανθρώπους στην πυρά. Αυτό συνέβη στον 21ο αιώνα με τον πλέον μοντέρνο τρόπο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ και βεβαίως με την προσδοκία συγκεκριμένων προσώπων – βάζοντας πρώτον τον τότε υποψήφιο πρωθυπουργό, ο οποίος εξελέγη στη συνέχεια για να καταστρέψει τη χώρα, τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος συνέπλευσε -αν δεν είχε παίξει και ενεργότερο ρόλο ο ίδιος- προκειμένου να δημιουργηθούν αυτές οι ψευδείς εικόνες για πρόσωπα και καταστάσεις μόνο και μόνο για να ρίξει την κυβέρνηση Καραμανλή».
Σε ερώτηση αν υπήρξαν «προδότες» στο κόμμα της ΝΔ που πρωτοστάστησαν στις καταγγελίες για την υπόθεση Βατοπεδίου, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε: «Θα δείτε ότι υπήρξαν πολλά στελέχη της ΝΔ, τα οποία μίλησαν τότε. Ελπίζω κάποιοι από αυτούς να έχουν το θάρρος σήμερα να ζητήσουν συγγνώμη από τους ανθρώπους που τους σπίλωσαν».
Σε ό,τι αφορά τις αιχμές του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη εναντίον της ΝΔ για τη στάση της απέναντί του, ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε πως αναφέρεται σε μια δήλωση του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, και πρόσθεσε: «Ο κ. Βουλγαράκης αναφέρεται σε μια δήλωση, η οποία είχε γίνει από τον τότε αρχηγό του κόμματος τον κ. Σαμαρά και είχε απαξιώσει τον κ. Βουλγαράκη, εμένα και τον κ. Παυλίδη, γι’ άλλους λόγους. Εκεί αναφέρεται σίγουρα.
Η αλήθεια είναι ότι εις ό,τι με αφορά ο κ. Σαμαράς το 2014 με κάλεσε στα 40 χρόνια που γιόρτασε η ΝΔ και είχα πει από τότε ότι αυτή ήταν μια έμπρακτη συγγνώμη. Από εκεί και πέρα υπήρχαν κάποιοι εκ των πρωταγωνιστών, οι οποίοι δεν πρωταγωνιστούν σήμερα στην πολιτική ζωή του τόπου, βουλευτές κάποιων περιφερειών, κάποια στελέχη που δεν έχαναν ευκαιρία για να βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα και να μιλούν εναντίον τής τότε ηγεσίας της ΝΔ, εμού προσωπικώς κ.ο.κ. Είναι γνωστά πρόσωπα, καταγεγραμμένα, νομίζω ότι θα τους περιποιεί τιμή να αναφέρω και τα ονόματα τους».
Χαρακτήρισε «ανοησίες» όσα ανέφεραν σε χθεσινές ανακοινώσεις το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου και υπογράμμισε: «Ακόμα και πρωτοετείς της Νομικής Σχολής γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ηθικός αυτουργός, χωρίς φυσικό αυτουργό, ενώ μπορεί να υπάρξει φυσικός αυτουργός χωρίς ηθικό αυτουργό. Έρχεται να μας πει ο κ. Παπανδρέου ότι αφού δεν υπάρχει έγκλημα, δεν υπάρχει φυσικός αυτουργός, υπάρχει ηθικός αυτουργός του μη εγκλήματος, για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση του πατέρα του. Είναι τουλάχιστον ανοησίες αυτά τα οποία λέγονται από εκεί».
Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι δεν χάλασε ποτέ η προσωπική του σχέση με τον Κώστα Καραμανλή, συναντιούνται συχνά και σε ερώτηση τι λέει ο πρώην πρωθυπουργός για τις πολιτικές εξελίξεις, απάντησε: «Δεν δικαιούμαι να πω τίποτε περισσότερο από την ανησυχία που έχουμε όλοι μας σε σχέση με ζητήματα που άπτονται του εθνικού μας χώρου, κυρίως με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Η κατάσταση στην Τουρκία έχει ξεφύγει από τον έλεγχο εκείνο, τον οποίο γνωρίζαμε όλοι στο πλαίσιο ενός καθεστώτος που λειτουργεί μόνο με κανόνες ισονομίας και ισοτιμίας. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, βλέπουμε ότι η αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος και ιδίως του Προέδρου της γειτονικής χώρας σε διάφορα θέματα είναι υπερβολική. Βλέπετε ότι υπάρχει μια αντιπαράθεση διαρκής και με την ΕΕ κι αυτό δεν μπορεί παρά να είναι ένα θέμα, το οποίο απασχολεί κάθε νουνεχή και έχοντα γνώση της γεωπολιτικής».
Σε όσους καταλογίζουν «αφωνία» στον Κώστα Καραμανλή απάντησε πως «ο κ. Καραμανλής μιλάει ουσιαστικά μέρα με τη μέρα με τα έργα τα οποία έχουν μείνει μέχρι σήμερα και είναι στηρίγματα της ελληνικής οικονομίας» και παρατήρησε: «Δεν είναι ότι θέλουν να τον ακούσουν. Είναι ότι θέλουν να βρουν αφορμή για να του επιτεθούν ξανά, γιατί, ήδη, έχουν φτιάξει στο μυαλό τους ένα σενάριο, το οποίο είναι σενάριο απαξίωσης εκείνης της περιόδου, η οποία λειτούργησε υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού».
«Η εθνική συνεννόηση είναι απολύτως απαραίτητη. Την είδαμε στο μείζον εκείνο θέμα, όταν έπρεπε να περάσει από τη Βουλή το τρίτο μνημόνιο» είπε ο κ. Ρουσόπουλος και σε ερώτηση αν βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση η άρνηση του κ. Μητσοτάκη να ψηφίσει μέτρα και αντίμετρα στη Βουλή απάντησε: «Τα μέτρα τα οποία πρέπει να περάσουν είναι απόφαση της ίδιας της κυβέρνησης. Το μείγμα της πολιτικής για τον κ. Μητσοτάκη θα ήταν διαφορετικό, το έχει αρκετές φορές. Όταν στο μείζον έχει πει “ναι” (σ.σ. η ψήφιση από τη ΝΔ του τρίτου μνημονίου) το να τον καλούμε να ψηφίσει και ένα έκαστο των μέτρων χωριστά αυτό είναι μία υπερβολή, την οποία ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνά σήμερα δεν δεχόταν ούτε να ακούσει, όταν ήταν στην αντιπολίτευση».