Πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να δώσει αναβαθμισμένη προτεραιότητα στη νησιωτική πολιτική, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σήμερα στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας για τα 70 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου.

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στο πλέγμα των πολιτικών που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή αλλά και σε αυτές που θα λάβουν χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση διεκδικεί τις θεσμικές εκείνες αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων ώστε να περιλαμβάνεται η ρήτρα νησιωτικότητας, όχι μόνο στις εθνικές, αλλά και τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Στόχος είναι επίσης η ίδρυση ενός ταμείου νησιωτικής συνοχής και ανάπτυξης στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

BOYLH

«Η κυβέρνηση χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Βουλής να τιμήσει με αυτή την ειδική συνεδρίαση τα 70 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα και επικροτεί ανεπιφύλακτα την ανακήρυξη του 2017 ως έτους Δωδεκανήσου, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι η ανακήρυξη του 2017 ως έτους Δωδεκανήσου αποτελεί ευκαιρία για να καταστεί ευρύτερα γνωστή η ιστορία των νησιών και των νησιωτών.

«Τα Δωδεκάνησα, παρότι ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος μόλις το 1947, σε όλη την μακραίωνη ιστορία τους, ακολούθησαν τις τύχες του ελληνισμού, ήταν αναπόσπαστο τμήμα του», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι η γεωστρατηγική θέση της Δωδεκανήσου, ο φυσικός πλούτος, η ναυτική δεινότητα, οι καινοτομίες στη ναυτιλία αλλά και η πηγαία ικανότητα των νησιωτών να παίρνουν ρίσκα, να δημιουργούν και να αριστεύουν σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, επηρέασε καθόρισε τη μοίρα των κατοίκων και των νησιών ανά τους αιώνες.

Γι’ αυτό, είπε, και τα νησιά έγιναν το μήλον της Έριδος για επεκτατικές αυτοκρατορίες και επιθετικούς στρατηλάτες. Ταυτόχρονα όμως τα Δωδεκάνησα υπήρξαν χώρος συνύπαρξης και συνεργασίας και χώρος συνάντησης εμπορικών δρόμων και γι’ αυτό υπήρξαν σημαντικά κέντρα πολιτισμού, κόμβοι διαμετακομιστικού εμπορίου, σύνδεσμοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, Βορά και Νότο.

«Και είναι αυτή ακριβώς η διάσταση της ιστορίας, που είναι και σήμερα ζωτικά επίκαιρη, αναγκαία και επωφελής παντού, αλλά ακόμη πιο πολύ στη δική μας εύφλεκτη περιοχή όχι μόνο για τους κατοίκους των νησιών αλλά και για όλους τους λαούς της περιοχής, ακόμα και για εκείνους τους λαούς, εκπρόσωποι των οποίων δείχνουν ενίοτε να αγνοούν αυτήν την ιστορική αλήθεια», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπογράμμισε: «Τα νησιά μας και οι νησιώτες είναι κληρονόμοι και συνεχιστές μιας πλούσιας ιστορίας αγώνων για ελευθερία και για δημιουργία».

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στη διαρκή προσφορά των Δωδεκανήσων στην πατρίδα και τον πολιτισμό και τόνισε ότι και σήμερα βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης, στην αντιμετώπιση του τεράστιου ανθρωπιστικού, προσφυγικού προβλήματος και έδειξαν έμπρακτα αλληλεγγύη και περισσή ανθρωπιά σώζοντας και περιθάλποντας ανθρώπινες ζωές. Αξίζει, προσέθεσε, τα νησιά αυτά να στηριχθούν και να θωρακισθούν από κάθε πλευρά, με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες και τον διαχρονικό κρίσιμο ρόλο τους στην ειρήνη, τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Ταυτόχρονα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι η ανακήρυξη του 2017 ως έτους Δωδεκανήσων συνιστά ευκαιρία ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή η ιστορία τους αλλά και για να ανταποκριθούμε στο καθήκον να στηριχθούν τα νησιά και να υπάρξει αντιμετώπιση και ανάδειξη των σύγχρονων προβλημάτων τους, να αξιοποιηθούν οι μεγάλες τους δυνατότητες.

«Τα νησιά μας πρέπει να αποκτήσουν πλήρως το αυτονόητο δικαίωμα στην ισοτιμία και την ισονομία, πρέπει να απολαύσουν τη δυνατότητα να ασκηθούν κατάλληλες νησιωτικές πολιτικές, όχι ως ειδικό προνόμιο, αλλά ως ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας απέναντί τους» είπε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις του πρωθυπουργού από τη Νίσυρο όπου ανακοίνωσε ολοκληρωμένο πρόγραμμα νησιωτικών πολιτικών που καλύπτουν πολλά πεδία πολιτικής. Ένα πλέγμα πολιτικών, που όπως τόνισε, ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Ανέφερε ειδικότερα ότι στελεχώνονται όλα τα κέντρα υγείας και τα πολυδύναμα ιατρεία με αγροτικούς γιατρούς. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καλύπτονται τα όποια κενά στα νησιά με οπλίτες γιατρούς.

Για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών έχει ήδη εξαγγελθεί ειδικό πρόγραμμα για το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο με εθνικούς πόρους για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Στον τομέα των μεταφορών προωθείται νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των υδατοδρομίων ενώ με πρωτοβουλία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ανασχεδιάζεται ο χάρτης συγκοινωνιών στα νησιά.

«Φροντίζουμε ώστε να νησιά μας να αποκτήσουν αυτονομία στην υδροδότηση και ενεργειακή επάρκεια. Ολοκληρώνουμε την ίδρυση του Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι στόχος είναι να αποτελέσει κέντρο για την μελέτη πολιτικών για να νησιά.

Ταυτόχρονα για πρώτη φορά τίθεται στην Ε.Ε. το θέμα των ευρωπαϊκών νησιωτικών πολιτικών με την αξιοποίηση του γεγονότος ότι την προεδρία ασκεί η Μάλτα. «Διεκδικούμε τις θεσμικές εκείνες αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων ώστε να περιλαμβάνεται η ρήτρα νησιωτικότητας όχι μόνο στις εθνικές αλλά και τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Διεκδικούμε επίσης την ίδρυση ενός ταμείου νησιωτικής συνοχής και ανάπτυξης στην επόμενη προγραμματική περίοδο», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι η νησιωτικότητα σχεδιάζεται να αποτελέσει πεδίο σημαντικών πρωτοβουλιών και να γίνει συνώνυμη της δυναμικής αλλαγής.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ομόψυχα είναι έτοιμη να προασπίσει τα νησιά της

«Η Ελλάδα τιμά και προασπίζεται τα νησιά της που είναι αναπόσπαστο τμήμα της. Κανείς δεν επιτρέπεται να τα αμφισβητεί και να τα επιβουλεύεται. Η Ελλάδα είναι έτοιμη σε όλα τα επίπεδα να τα προασπίσει, πάντα σε κλίμα ομοψυχίας και αποφασιστικότητας, διεκδικώντας τη στήριξη της παγκόσμιας κοινότητας, ειδικά όταν έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας».

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την ειδική συνεδρίαση για τα 70 χρόνια από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα. Επιπλέον, επισήμανε ότι «η καλύτερη ασπίδα για τα νησιά είναι η τοπική τους ανάπτυξη», χρειάζεται, είπε, «μια στοχευμένη πολιτική» και πρόσθεσε: «Όλοι μαζί με αίσθηση ενότητας πρέπει να κάνουμε πράξη τη ρήτρα νησιωτικότητας, που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες τους, ιδιαίτερα των μικρών νησιών που υψώνουν ψηλά τη σημαία».

Μητσοτακης

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μίλησε ακόμα για μια έντιμη και σοβαρή πολιτική που χρειάζεται η νησιωτική Ελλάδα για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, που θα βλέπει -όπως είπε- ανθρώπινα το πρόβλημα και τις συνέπειές του.

Ο κ. Μητσότακης υπογράμμισε ότι η απελευθέρωση των Δωδεκανήσων είναι παράδειγμα για όλους και πρόσθεσε: «H ιστορία μας έχει διδάξει πως τίποτα δεν σου χαρίζουν ακόμα και αν έχεις δίκαιο. Η απελευθέρωση της Δωδεκανήσου μας έχει διδάξει ότι χρειάζεται σοβαρή και επίπονη προσπάθεια και εξασφάλιση ισχυρής στήριξης. Η στήριξη της διεθνούς της κοινότητας δεν ήταν ούτε αυτονόητη ούτε δεδομένη. Γι αυτό και είναι ανάγκη να γνωρίζουμε πάντα πού βρίσκεται η Ελλάδα στην διεθνή σκακιέρα. Κι αυτό που μας διδάσκει τελικά η ιστορία, είναι ότι η επιτυχία δεν βασίζεται σε ανούσιους παλληκαρισμούς ή εύκολους τυχοδιωκτισμούς. Βασίζεται στη σκληρή συστηματική προσπάθεια και στο να είμαστε ρεαλιστές. Αυτή ήταν η βάση των μεγάλων πολιτικών Ελευθερίου Βενιζέλου και Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αυτό οφείλουμε να δείχνουμε και σήμερα σε κάθε τομέα της πολιτικής μας».

Καμμένος: Να υιοθετήσει η Βουλή, έστω κι ένα από αυτά τα μικρονήσια, που συνεχίζουν να φυλούν Θερμοπύλες

Την ικανοποίησή του που η Ειδική Συνεδρίαση για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου ενώνει όλες τις πτέρυγες της Βουλής και δίνει ένα μήνυμα προς εκείνους που επιβουλεύονται την εθνική ακεραιότητα και κυριαρχία, διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ολομέλειας για τα 70 χρόνια της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.

Ο κ. Καμμένος, ζήτησε -δια του προέδρου- από τη Βουλή να υιοθετήσει ένα από κείνα τα μικρονήσια που φυλούν Θερμοπύλες και τόνισε την ανάγκη ειδικής μέριμνας για τα νησιά λόγω της ιδιαιτερότητάς τους.

Ιδιαίτερη μνεία επιφύλαξε σ΄ κείνους τους ακρίτες που δεν ζουν σε μεγάλα νησιά, φυλούν Θερμοπύλες συνεχίζοντας την παράδοση της Κυράς της Ρω, τους στρατεύσιμους στο Φαρμακονήσι, στη Στρογγύλη, τους νησιώτες στην Κίναρο, τα Λέβιθα, τη Σύρνα, την Ψέριμο, το Γυαλί, τους Αρκιούς, το Μαράθι, την Καλόλιμνο, σε εκείνους που μένουν στην Τένεδο -δυο τρεις άνθρωποι- διατηρώντας την οικονομική ζωή στη νησί και προστατεύοντας την εθνική κυριαρχία.

ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Ο κ. Καμμένος ζήτησε -δια του προέδρου- να υιοθετήσει η Βουλή, έστω κι ένα από αυτά τα μικρονήσια, που συνεχίζουν να φυλούν Θερμοπύλες υπό δύσκολες συνθήκες. Απέδωσε δε τιμή «σε κάποιες προσωπικότητες που δίνουν μάχη για την εφαρμογή του άρθρου 110 του Συντάγματος, όπως ο αείμνηστος πρώην δήμαρχος Τήλου, Τάσος Αλιφέρης, ο πρώην δήμαρχος Λειψών, Τάσος Μπενέτος, και πολλοί άλλοι, που -όπως ανάφερε- κατέθεσαν τις πρώτες προτάσεις για τη δημιουργία του περίφημου μεταφορικού ισοδύναμου.

«Το δικαιούνται οι νησιώτες και οφείλουμε να το ψηφίσουμε, αλλά και να αγωνιστούμε όλοι μας για το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών και τα προνόμια που πρέπει να δοθούν για να ισοσκελίσουν τη δύσκολη ζωή που διανύουν οι νησιώτες μας τον χειμώνα, με έλλειψη ιατρικής περίθαλψης, με έλλειψη των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων που έχουν τα παιδιά από τη μητροπολιτική Ελλάδα και βασικών αγαθών» είπε και πρόσθεσε: Είναι υποχρέωσή μας σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζεται να εφαρμόζεται το άρθρο 101 του Συντάγματος περί της νησιωτικότητας.

Προκειμένου να διατρανώσει τη σημασία τού να γίνει κατανοητή αυτή η αναγκαιότητα στην Ευρώπη, ο κ. Καμμένος περιέγραψε την επίσκεψη της υπουργού Άμυνας της Ολλανδίας στο Φαρμακονήσι, όπου τις απέδωσαν τιμές, και στο Αγαθονήσι, όπου φιλοξενήθηκε και γευμάτισε σε σπίτι ντόπιου και ο δήμαρχος της παρέδωσε το κλειδί του σπιτιού του, λέγοντας «αυτό είναι το κλειδί όλων μας».

«Αυτοί είναι οι Δωδεκανήσιοι. Κι αυτά δείχνουν την έλλειψη της μέριμνας εκ μέρους της ΕΕ και τις δικές μας ευθύνες απέναντι σε αυτή τη νησιωτική πολιτική της Ευρώπης. Και θεωρώ ότι πρέπει να δίνουμε τη μάχη της εφαρμογής των επιταγών του Συντάγματος ως προς την νησιωτική ιδιαιτερότητα, αλλά και για την πρόβλεψη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ειδικών κονδυλιών» σημείωσε ο κ. Καμμένος.

Επιπλέον, ο υπουργός εξήγησε ότι η Δωδεκάνησος μπορεί να γίνει, λόγω και της ασφάλειας που παρέχει η Ελλάδα, σε όλη τη Μεσόγειο, η είσοδος και η έξοδος της κρουαζιέρας και ανακοίνωσε ότι ήδη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για τη δυνατότητα αξιοποίησης του πεδίου βολής του Πρασονησίου, προκειμένου, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και τους επιχειρηματίες του Τουρισμού, να δημιουργηθούν η έξοδος και η είσοδος της κρουαζιέρας. Ακόμη τόνισε ότι πρέπει να παρασχεθούν κίνητρα, ώστε γιατροί και εκπαιδευτικοί να υπηρετούν στα νησιά.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε πως είναι πολύ σημαντική η παρουσία όλων των Επιτροπών της Βουλής, προκειμένου να εξεταστούν οι ιδιαιτερότητες, που απαιτεί η νησιωτικότητα η οποία προβλέπεται από το Σύνταγμα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Δωδεκανήσου -αλλά και στο Βόρειο Αιγαίο- που σήμερα όλοι οι Έλληνες γιορτάζουν την ενσωμάτωσή της με την μητέρα πατρίδα.

Λεβέντης: Πολύ επικίνδυνο το «πινγκ πονγκ» μεταξύ Άγκυρας-Αθήνας

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

«Στην περιοχή της Δωδεκανήσου διακυβεύονται εθνικά συμφέροντα, με την Τουρκία να θέτει ανοιχτά θέμα νησιών» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας για τα 70 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου.

Ο κ. Λεβέντης, εκτίμησε ότι το «πινγκ πονγκ» -όπως είπε- των σκληρών ανακοινώσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είναι πολύ επικίνδυνο και ενδέχεται να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο. «Όταν έχουμε σκληρές δηλώσεις ανάβουν τα αίματα και θα χαθεί ο έλεγχος», παρατήρησε.