Την περασµένη Κυριακή ο κ. Λ. Παπαδήµος ετοιµαζόταν, όπως είχε προγραµµατίσει, να αναχωρήσει από τη Βοστώνη µε προορισµό την Ευρώπη. Ενα τηλεφώνηµα από το γραφείο του κ. Γ. Παπανδρέου τον έκανε να αλλάξει το εισιτήριό του.
«Σε παρακαλούµε να έχεις το τηλέφωνό σου ανοιχτό τις επόµενες ώρες» του είπαν. Επειτα από λίγο τον κάλεσαν να έρθει στην Αθήνα, στην οποία προσγειώθηκε δεκαοκτώ ώρες µετά την απόφαση των κκ. Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαµαρά να προχωρήσουν στον σχηµατισµό κυβέρνησης συνεργασίας. «∆εν ήρθα αυτόκλητος στην Ελλάδα» εξηγούσε τις τρεις ηµέρες της δυστοκίας και των παρασκηνιακών µεθοδεύσεων, µε τις συνεχείς ανατροπές, τις συγκρούσεις και τα τελεσίγραφα από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της Ν∆, αλλά και από την πλευρά των δανειστών.
Ο νέος πρωθυπουργός έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης την Πέμπτη το μεσημέρι έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις και η πρώτη του δήλωση ήταν μια έκκληση για ενότητα και συνεννόηση. Από την περασμένη Κυριακή εξελίχθηκαν γνωστά και άγνωστα παρασκήνια τα οποία καταγράφει σήμερα «Το Βήμα».
Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου λένε ότι ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι δεν θέλει σε αυτή τη φάση τραπεζίτη και ο ίδιος δεν επέμεινε. Η υποψηφιότητα του κ. Δήμα προς το παρόν χάνεται στο μυστήριο. Αλλες πηγές από την πλευρά της ΝΔ αναφέρουν ότι στη συνάντηση αυτή ειπώθηκαν για πρώτη φορά και τα ονόματα των Φ. Πετσάλνικου και Απ. Κακλαμάνη. Η πλευρά του κ. Σαμαρά πάντως επέμεινε ως το τέλος ότι ουδέποτε δέχτηκε πρόταση για τον κ. Παπαδήμο από το ΠΑΣΟΚ για τον οποίο δεν είχε καμία αντίρρηση να αναλάβει την πρωθυπουργία.
Εκ των υστέρων λέχθηκε ότι ο κ. Διαμαντούρος έθεσε όρους που ήταν ασύμβατοι με τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ο κ. Π. Ρουμελιώτης «κάηκε» εξαιτίας της πρότασης για παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά, ο κ. Β. Σκουρής αρνήθηκε την πρόταση και η υποψηφιότητα του κ. Κουκιάδη «περπάτησε» μέχρι το καφενείο της Βουλής.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ξεσηκώθηκαν και απαίτησαν να σταματήσει το παζάρι με τους καθηγητές και να δοθεί πολιτική λύση.
Στο μεταξύ πίσω από τις κάμερες συνέβαιναν κι άλλα γεγονότα. Ο κ. Κακλαμάνης έχοντας λάβει μια κατ’ αρχήν συναίνεση από τους δύο αρχηγούς επισκέφθηκε την Τρίτη το μεσημέρι τον κ. Σαμαρά. Το ραντεβού κρατήθηκε μυστικό και σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιήθηκε στο πατρικό σπίτι του αρχηγού της ΝΔ στην οδό Μουρούζη.
Διαφωνίες για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης εκδηλώθηκαν όμως και στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου.
Η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη συντάχθηκε εξ’αρχής με τη λύση Παπαδήμου αφού όπως είπε ήταν το μόνο πρόσωπο που θα γινόταν αποδεκτό από τους πολίτες.
Ο κ.Παπαδήμος επικοινώνησε μαζί της μόνο μια φορά την Τρίτη το πρωί για να μάθει τι συμβαίνει καθώς θεωρούσε ότι η διαδικασία τον εξέθετε.
Η πρώτη απευθείας επικοινωνία με τον κ. Παπανδρέου έγινε το απόγευμα της Τετάρτης όπου του προτάθηκε το υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Παπαδήμος αιφνιδιάστηκε και δεν απάντησε αμέσως. Ο κ. Παπανδρέου εξέλαβε τη σιωπή ως δυσφορία και πρόσθεσε:«Θα είσαι και αντιπρόεδρος». Ο κ. Παπαδήμος ζήτησε λίγο χρόνο να το σκεφτεί αλλά στο μεταξύ άλλαξαν τα δεδομένα.
Υπέρ της λύσης Παπαδήμου κινητοποιήθηκαν παρασκηνιακά δυναμικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Λίγες μέρες πριν από την επίτευξη της συμφωνίας, περίπου 300 άτομα από τον χώρο των πανεπιστημίων, των επιχειρήσεων και της πολιτικής ετοίμαζαν παρέμβαση διαπιστώνοντας ότι η χώρα καταρρέει και ζητώντας να ενεργοποιηθούν οι κ.Παπαδήμος, Αλ. Παπαδόπουλος, Τ. Γιαννίτσης και Ι. Μπουτάρης. Οι εξελίξεις όμως όπως φαίνεται τους πρόλαβαν.