Στην πολιτική «ελίτ» της Ελλάδας, επιρρίπτει την πλήρη ευθύνη για την κρίση που περνά τώρα η χώρα και για τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός πληθυσμός, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν ευρωβουλευτής, Δημήτρης Δρούτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.
Μιλώντας στην εβδομαδιαία εκπομπή «Φιλοξενούμενος στη Ραδιοεφημερίδα», ο κ. Δρούτσας ζήτησε αλλαγή του πολιτικού συστήματος αλλά και αλλαγές στο σύστημα των ΜΜΕ, επισημαίνοντας την απουσία αντικειμενικής προσέγγισης των πολιτικών γεγονότων, καθώς, όπως είπε, υπάρχει μια πολύ στενή διαπλοκή ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και στα Μέσα Ενημέρωσης και ως εκ τούτου η ενημέρωση δεν είναι αντικειμενική και τις περισσότερες φορές κατευθύνεται από πολιτικές σκοπιμότητες.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επέκρινε τις, εδώ και μήνες, αντιπαραθέσεις και παλινωδίες των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, ακόμη και στο ίδιο το κυβερνών κόμμα και την κυβέρνηση, όπου θα έπρεπε, όπως σημείωσε, να επικρατεί το πλέον λογικό και αυτονόητο, δηλαδή μια κοινή προσπάθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων, με παραμερισμό των προσωπικών πολιτικών στόχων ή ονείρων, για να τεθεί στο προσκήνιο το μέλλον της χώρας.
Ανέφερε ακόμη πως πριν μήνες είχε ασκήσει κριτική στα προνόμια των πολιτικών στην Ελλάδα, που έχουν καταστεί, κατά κάποιο τρόπο, θεσμός και αυτή η κριτική δεν αποκλείεται να του στοίχισε τη θέση του στην κυβέρνηση.
Ο κ. Δρούτσας υπεραμύνθηκε της εξαγγελίας δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος, εξαιτίας της άρνησης της αντιπολίτευσης στα πάντα, ακόμη και στις πλέον αυτονόητες μεταρρυθμιστικές προθέσεις της κυβέρνησης, αναγκάσθηκε να αναλάβει μια πολιτική πρωτοβουλία που ταρακούνησε όλους.
Παραπέμποντας στις μεγάλες θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός, άσκησε κριτική στους ιδιαίτερα αυστηρούς όρους που τίθενται στην Ελλάδα και στον μικρό χρόνο που της δίνεται για την υλοποίησή τους, ενώ επισήμανε πως η κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για θεμελιώδεις αλλαγές στη χώρα, όπου, ειδικά στο δημόσιο τομέα, υπάρχουν ακόμη δυνατότητες περικοπών.
Επισήμανε επιπλέον πως τα πολύ αυστηρά μέτρα λιτότητας έχουν οδηγήσει σε ύφεση της οικονομίας και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να λάβει μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, ενώ διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνειά της μέχρι και το τελευταίο Ευρώ, σημειώνοντας πως η διαγραφή χρέους κατά 50% δεν αφορά σε καμία περίπτωση τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από την ΕΕ,
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν ευρωβουλευτής, υπεραμύνεται της απόφασης του Έλληνα πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τονίζοντας πως ο κ. Παπανδρέου έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει την κατάλληλη στιγμή να πράξει αυτό που θεωρεί σωστό για την Ελλάδα, χωρίς να υπολογίζει το αποκαλούμενο πολιτικό κόστος.
Ο κ. Δρούτσας ασκεί κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση και στην αξίωσή της για πρόωρες εκλογές, σημειώνοντας πως θα υπήρχε ο κίνδυνος σε μια τέτοια περίπτωση η χώρα να μείνει ακυβέρνητη για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω ενδεχόμενης αδυναμίας των κομμάτων να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία και παραπέμπει στις μεγάλες προσπάθειες του πρωθυπουργού για την επίτευξη κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ακόμη και χωρίς τη δική του συμμετοχή σε αυτή.