Την ανησυχία του για το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων, μετά την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία, εκφράζει με συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας «La Razon» ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Ο Τραμπ δεν επιθυμεί βελτίωση των σχέσεων με την Ε.Ε. ούτε τη διατήρηση έστω ισορροπημένων σχέσεων. Αυτό που επιθυμεί είναι τη διάλυση της ΕΕ, αυτό ακριβώς δηλαδή που επιθυμούν οι ακροδεξιές λαϊκιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη» σημειώνει ο κ. Παπαδημούλης και χαρακτηρίζει τον Αμερικανό Πρόεδρο μη αξιόπιστο συνομιλητή.
Αναφερθείς στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαντά: «Η επαναπροσέγγιση που φαίνεται να αναπτύσσεται μεταξύ του Αμερικανού και του Ρώσου Προέδρου στηρίζεται και στην “ανάγνωση” των ευαίσθητων γεωπολιτικών ισορροπιών, κυρίως στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Ευρώπη […] Ως Ε.Ε. οφείλουμε να αναθεωρήσουμε το καθεστώς των κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, και την ίδια στιγμή να εμβαθύνουμε περισσότερο τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης.
«Είναι βέβαιο ότι κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι ακριβώς οι συνέπειες του Brexit, και αυτό είναι λογικό να δημιουργεί ένα αρνητικό περιβάλλον» σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πάντως ότι δεν ξέρουμε ποιες και πώς θα είναι οι διμερείς σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. Σε αυτό το πλαίσιο, «δεν θα πρέπει να υποβαθμίζουμε τις συνέπειες και την καθυστέρηση που μπορούν να προκύψουν στη διαδικασία αποχώρησης, από τη στάση της Σκοτίας και της Βορείου Ιρλανδίας – με τη δεύτερη να έχει εκλογές τις επόμενες εβδομάδες και με ένα από το μείζονα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας να είναι το Brexit και το μέλλον της Βορείου Ιρλανδίας εντός ή εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου» τόνισε ο κ. Παπαδημούλης.
Ζήτησε δε η ΕΕ να απαντήσει στους λόγους για τους οποίους οι Βρετανοί επέλεξαν να αποχωρήσουν από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ότι ένα από τα πλέον επίμαχα ζητήματα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι το πώς θα εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και αντίστοιχα των Βρετανών που ζουν σε κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Για το εάν θα επηρεαστεί ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. μετά και την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι μεγάλες οικονομίες συμβάλλουν περισσότερο στον κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά λαμβάνουν και περισσότερα από αυτόν. Κατά συνέπεια, η συμβολή και των 27 κρατών-μελών θα αυξηθεί, ενώ για τους Βρετανούς τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε πρόβλημα την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά, καθώς αποδυναμώνει τη χρηματοδοτική σταθερότητα της βρετανικής οικονομίας.
Για τις επικείμενες εκλογές σε Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία, όπου διαφαίνεται άνοδος των κομμάτων των ευρωσκεπτικιστών, ο κ. Παπαδημούλης τονίζει μεταξύ άλλων: «Το παρόν οικονομικό μοντέλο στην Ευρωζώνη και την ΕΕ καταστρέφει τη συνοχή, μπλοκάρει την ανάπτυξη και γεννά βαθύτατες κοινωνικές ανησυχίες. Το πρόβλημα είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτικών ηγετών στις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν λαμβάνει τα ανησυχητικά μηνύματα των Ευρωπαίων πολιτών».
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια προοδευτική συμμαχία όπως η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος και η Προοδευτική Συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που στόχο έχουν να αλλάξουν την καταστροφική πορεία της Ευρώπης», υπογραμμίζει στη συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «La Razon» ο κ. Παπαδημούλης.
«Η Λε Πεν είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πιο ολοκληρωμένο “προϊόν” και αποτέλεσμα των καταστροφικών πολιτικών λιτότητας που υιοθετούν οι συντηρητικές δυνάμεις στην Ε.Ε. Μαζί με τον ακροδεξιό Βίλντερς στην Ολλανδία, το κόμμα “Εναλλακτική για την Γερμανία” (AfD), τoν Ορμπάν στην Ουγγαρία και άλλα ακροδεξιά, εθνικιστικά και λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη, “τρέφονται” από την ξενοφοβική ρητορική και το έλλειμμα ηγεσίας στην ΕΕ» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης.
«Μετά την εκλογή Ταγιάνι, η ισορροπία είναι αρνητική για τις προοδευτικές δυνάμεις. Επικεφαλής και στους τρεις θεσμικούς πυλώνες της Ε.Ε. -την Κομισιόν, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- βρίσκονται πλέον πολιτικοί από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα» είπε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συμπλήρωσε ότι η μεγάλη πρόκληση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι να αντεπεξέλθει στο ρόλο του ως το μοναδικό θεσμικό όργανο της ΕΕ με εκλεγμένους αντιπροσώπους, αφουγκραζόμενο τις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών».