Το τελευταίο του χαρτί παίζει απόψε στις Κάννες ο πρωθυπουργός, επιδιώκοντας – με εξαιρετικά βαρύ για τον ίδιο το κλίμα εντός της Ελλάδας και του ΠΑΣΟΚ – να πείσει τη Σύνοδο του G20 να δώσει το «ok» στη διενέργεια δημοψηφίσματος και παράλληλα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες οριστικοποίησης της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, ώστε το δημοψήφισμα να γίνει το ταχύτερο δυνατό, ίσως και μέσα στον Νοέμβριο.
Σε αυτήν την περίπτωση, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου θα ποντάρει στην πίεση της Ευρώπης προς τον ελληνικό λαό για ένα δημοψήφισμα που θα αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση (εφόσον οι Ευρωπαίοι δεχθούν τα επιχειρήματά του ή τον… εκβιασμό του όπως λένε κάποιοι) και δεν αποφασίσουν να διακόψουν κάθε χρηματοδότηση προς την Ελλάδα αν εκείνος επιμείνει στο δημοψήφισμα. Πολιτικοί παρατηρητές, υπογράμμιζαν χθες την αντίδραση του Λευκού Οίκου, του Βερολίνου και του Παρισιού, έλεγαν πάντως πως η προσεκτική αντιμετώπιση της λανθασμένης – όπως θεωρούν το δημοψήφισμα – επιλογής, μπορεί και να σημαίνει περισσότερα για τη στάση που θα τηρήσουν τελικά οι Ευρωπαίοι (υπό την πίεση και των ΗΠΑ) από τη συνήθη προσεκτική γλώσσα που χρησιμοποιείται στην ΕΕ.
Ξεκαθάρισε χθες ο πρωθυπουργός, χωρίς να συναντήσει ιδιαίτερη αντίσταση ούτε από τους διαφωνούντες με το δημοψήφισμα υπουργούς, ότι o σχεδιασμός δεν αλλάζει, ενώ φαίνεται ότι ακολουθεί μία παράτολμη κριτική και προς τους βουλευτές, εφόσον μετά από ανεξαρτητοποιήσεις και διαφοροποιήσεις, καλεί να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή τα μεσάνυκτα, χωρίς ο ίδιος να ακούει τις ενστάσεις.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, στη γραμμή εναντίον τραπεζών, ΜΜΕ και εκδοτικών συμφερόντων που όπως είπε χθες «θίγονται από τη συμφωνία για γι΄ αυτό αντιδρούν λυσσαλέα» θα κινηθεί και στην ομιλία του στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης. Με τους μισούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να τάσσονται κατά του δημοψηφίσματος και να ζητούν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και τους άλλους μισούς να τους κατηγορούν ως «ουρά των συμφερόντων», είναι σαφές ότι τα παίζει όλα για όλα και οδεύει και σε εσωτερικό ξεκαθάρισμα, αν ο ίδιος τελικά διασωθεί.
Η εκτίμηση κάποιων υπουργών είναι ότι ακόμα και να γίνει το δημοψήφισμα, ακόμα και το αποτέλεσμα να είναι ένα πλειοψηφικό «ναι» (κάτι που σήμερα δε φαίνεται ούτε με το …κιάλι) η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ έχουν διχαστεί σε τέτοιο βαθμό που οι εκλογές μετά από όλα αυτά θα είναι αναπόφευκτες. Στην τακτική του Παπανδρέου «όλα για όλα» οι υπουργοί χθες που γνωρίζουμε ότι διαφωνούν με τις επιλογές του , απέφυγαν να έρθουν σε μετωπική σύγκρουση μαζί του.
Κάποιοι (όπως ο Α. Λοβέρδος και η Α. Διαμαντοπούλου) τήρησαν διακριτικές αποστάσεις, άλλοι όπως οι Χρ. Παπουτσής, Χ. Καστανίδης, Π. Μπεγλίτης. Δ. Ρέππας στήριξαν την επιλογή του δημοψηφίσματος. Την ίδια ώρα η κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα «βράζουν» και από σήμερα θα ξεκινήσει μία ισχυρής έντασης εσωκομματική αντιπαράθεση ανάμεσα σε αυτούς που διαφωνούν με τον Γ. Παπανδρέου και σε αυτούς που τον στηρίζουν. Δεν αποκλείονται και άλλες διαφοροποιήσεις, όπως δεν αποκλείονται και επιθετικές δηλώσεις από υποστηρικτές του Γ. Παπανδρέου κατά αυτών που διαφωνούν με τις επιλογές του.
Πηγή: 24h.gr