Να αντικρούσει τις αντιπολιτευτικές κορώνες για την επιστολή Τσακαλώτου με μετωπική αντεπίθεση κατά της «συμμαχίας των προθύμων» επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που η ΝΔ, όπως τονίζουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, «προσπαθεί να καλύψει τη δυσχερή της θέση απέναντι στους χαμηλοσυνταξιούχους μέσα από πομφόλυγες».

«Προσπαθεί με ψέματα να καλύψει τη γύμνια της και τις προσπάθειες που έκανε για να μην στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι» τονίζουν κύκλοι του Μαξίμου, συνεχίζοντας την πλήρη ταύτιση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ακραίους κύκλους των δανειστών.

«Αν και η εφάπαξ 13η σύνταξη είναι πλέον γεγονός, μόνο η ΝΔ είπε όχι στους χαμηλοσυνταξιούχους κατόπιν οδηγιών» προσθέτουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας πως «όπως φάνηκε και από την επιστολή, σε αντίθεση με τη σπέκουλα των τελευταίων ημερών, η κυβέρνηση δεν έλαβε καμία νέα δέσμευση».

Ειδικά, όσον αφορά στην ενεργοποίηση του «κόφτη» σε περίπτωση που δεν πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, από το Μαξίμου τονίζουν πως δεν είναι κάτι καινούριο, αφού προβλέπεται στη συμφωνία του 2015.

Αν και το πυρ ομαδόν των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αιχμή του δόρατος τη ΝΔ προκάλεσε συναγερμό στην κυβέρνηση για να μη χαθεί το θετικό μομέντουμ της επίτευξης υλοποίησης των πρωθυπουργικών εξαγγελιών χωρίς επιβάρυνση του προγράμματος, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τόνιζαν πως δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να “σέρνεται” πίσω από τα μικροκομματικά παιχνίδια της αντιπολίτευσης.

«Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα όταν αυτό ήταν ορθό για όλες τις πλευρές» σημείωνε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος, αφήνοντας να εννοηθεί πως για να γίνει αυτό υπήρχε σχετική συνεννόηση με τους θεσμούς.

Δίνοντας περαιτέρω διευκρινήσεις, από το κυβερνητικό επιτελείο καλούν τη ΝΔ να πάρει θέση, καθώς στην επιστολή τονίζεται «για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο, που έγινε αποδεκτή στο σύνολό της ότι «ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας (ειδικά στο Πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών που προκύπτουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Ειδάλλως, θα χρησιμοποιήσουμε την υπεραπόδοση για τη δημιουργία ενός μαξιλαριού ρευστότητας (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Μία καλύτερη ανάγνωση πάντως της επιστολής Τσίπρα δίνει και απαντήσεις στα σενάρια πρόωρων εκλογών, αφού η προσήλωση στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων και η κυβερνητική σπουδή για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εντός του νέου χρονοδιαγράμματος μέχρι τα τέλη του Γενάρη, δείχνουν πως στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς δεν βρίσκονται οι κάλπες. Αυτό ωστόσο δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς για τους σχεδιασμούς άλλων μερών που μετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα, οπως έχει αφήσει να εννοηθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, γεγονός που έχει προκαλέσει και τον άτυπο συναγερμό ασφαλείας και τις εξορμήσεις στην περιφέρεια.

Στην Κόρινθο και Πάτρα

Την ίδια ώρα μέσα στην οξεία πολιτική αντιπαράθεση και την εκλογολογία των τελευταίων ημερών, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς παίρνουν τη σκυτάλη από τον Αλέξη Τσίπρα στις περιοδείες ανά την επικράτεια.

Ο πορτ παρόλ του Μαξίμου θα περιοδεύσει στην Κόρινθο, όπου θα έχει συναντήσεις με μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων της περιοχής, ενώ ο κ. Παππάς θα έχει σειρά συναντήσεων και ομιλία σε ανοιχτή εκδήλωση στην Πάτρα. Τις προσεχείς ημέρες δε, οι εμφανίσεις υπουργών και βουλευτών του κόμματος στην περιφέρεια αναμένεται να κλιμακωθούν, κατόπιν σχετικής εντολής του Αλέξη Τσίπρα να ενισχυθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους πολίτες και να προβληθεί δίχως τη… διαμεσολάβηση Μέσων το παραχθέν κυβερνητικό έργο αλλά και οι στόχοι της κυβέρνησης.

Σε απάντηση πάντως στο ερώτημα εάν οι περιοδείες αυτές είναι προεκλογικού χαρακτήρα, κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στο χαρακτηρισμό «ανοησίες» του Αλέξη Τσίπρα προ ημερών…