Οι προοπτικές της Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό και το θέμα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργο Λιλλήκα.
Μετά το πέρας της συνάντησης, η οποία έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών και διήρκησε μία ώρα, ο κ. Λιλλήκας, δήλωσε ότι «όπως πάντα οι συζητήσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά είναι εποικοδομητικές και ενδιαφέρουσες. Γιατί πέρα από τις πολύ μεγάλες γνώσεις που έχει για το Κυπριακό πρόβλημα, έχει και μία τεράστια αγάπη για τον κυπριακό ελληνισμό».
«Μοιραστήκαμε και ανταλλάξαμε απόψεις για τις προοπτικές που έχει η Διάσκεψη στη Γενεύη και κυρίως για την τακτική και την πολύ αρνητική στάση που τηρεί μέχρι σήμερα η Άγκυρα, η οποία στάση εκφράστηκε και στη χθεσινή συνέντευξη του κ. Ακιντζί στην ελληνική τηλεόραση. Σε αυτήν τη συνέντευξη ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ουσιαστικά τις πάγιες τουρκικές θέσεις για παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και εγγυήσεων», υπογράμμισε ο κ. Λιλλήκας.
Υπογράμμισε δε ότι «λύση η οποία δεν θα αναιρεί τα δεδομένα που δημιούργησε η τουρκική εισβολή και κατοχή, δεν μπορεί να είναι λύση του Κυπριακού. Και τα κατοχικά στρατεύματα όπως και οι έποικοι είναι δεδομένα που δημιούργησε η τουρκική εισβολή: οι εγγυήσεις μαζί με τα στρατεύματα θα πρέπει να λήξουν με την λύση του Κυπριακού, διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει λύση».
«Σημαντικό είναι επίσης», πρόσθεσε, «να κατοχυρωθεί, και εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα, η παρουσία επίσημα της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διάσκεψη της Γενεύης». «Η Κυπριακή Δημοκρατία», σημείωσε, «είναι συμβαλλόμενο μέρος και είναι αδιανόητο να γίνει Διάσκεψη, να συζητούν οι εγγυήτριες δυνάμεις για το θέμα των εγγυήσεων και η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι απούσα. Αντίθετα να είναι παρόντες οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων και ενδεχόμενα να κληθούν να παρευρεθούν σε μια Διάσκεψη που θα μετατραπεί σε πενταμερή Διάσκεψη και όχι Διεθνή Διάσκεψη. Αυτό είναι ένα μεγάλο ζητούμενο το οποίο ελπίζουμε ότι θα μπορέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εξασφαλίσει: την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε.
Ο κ. Λιλλήκας, νωρίτερα σήμερα, είχε συνάντηση και με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.