«Καλώς ήλθατε στο καλοκαίρι του 2015». Σε αυτή τη φράση συνοψίζουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη το κλίμα ρήξης και τις μονομερείς ενέργειες, τις οποίες προτάσσει η κυβέρνηση, καταφεύγοντας εκ νέου στο επιχείρημα της «σκληρής διαπραγμάτευσης».
Στο γαλάζιο επιτελείο κάνουν λόγο για «αλλοπρόσαλλες και τυχοδιωκτικές» κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας τις επώδυνες για ολόκληρη τη χώρα συνέπειες αυτών των χειρισμών, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στη συμφωνία του Ιουλίου του 2015.
Την ίδια ώρα στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν λόγο για επικίνδυνη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τονίζοντας πως αφού πρώτα έχει δεσμεύσει τη χώρα με τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα για άγνωστο χρονικό διάστημα, στη συνέχεια μοιράζει ένα επίδομα στους συνταξιούχους, χωρίς να έχει προβεί σε καμία συνεννόηση με τους δανειστές, γεγονός που απειλεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρη τη δεύτερη αξιολόγηση αλλά και τη συμφωνία για το χρέος, για την οποία μέχρι χθες πανηγύριζε.
Ωστόσο, παρά τη σκληρή επίθεση που εξαπέλυσαν από τη ΝΔ, με τον Αντιπρόεδρό της, Άδωνι Γεωργιάδη να σηκώσει κατακόρυφα τους τόνους στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, στην Πειραιώς σήμανε συναγερμός από τη ρελάνς του Αλέξη Τσίπρα με την ονομαστική ψηφοφορία. Και αυτό διότι η ΝΔ από την Τρίτη είχε διαμηνύσει πως θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο με τις εξαγγελίες για τους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ και τυχόν αλλαγή στάσης θα την έφερνε αντιμέτωπη με τις δύο κοινωνικές ομάδες.
Επιπλέον, ουδείς στο επιτελείο Μητσοτάκη θέλει να δώσει το πάτημα στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσουν την καραμέλα με την ταύτιση με το ΔΝΤ και το Βερολίνο.
Αν και οριστικές αποφάσεις μέχρι το βράδυ της Τετάρτης δεν είχαν ληφθεί, πληροφορίες από το γαλάζιο στρατόπεδο αναφέρουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση προσανατολίζεται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, όχι για να στηρίξει την κυβέρνηση αλλά επειδή δεν προτίθεται να προτάξει το κομματικό – πολιτικό όφελος.
Την ίδια ώρα ωστόσο, κανείς στην Πειραιώς δεν παραγνωρίζει πως οι εξελίξεις το προσεχές διάστημα θα είναι καταιγιστικές, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο το Αλέξης Τσίπρας να επιβεβαιώσει το σενάριο της εξόδου διαφυγής μέσα από το σκηνικό ρήξης με τους δανειστές.