Το εναλλακτικό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που έχει προτείνει η Δημοκρατική Συμμαχία παρουσίασε σε εκδήλωση στο Μόναχο για την κρίση στην Ευρώπη και την Ελλάδα, η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το ερευνητικό κέντρο Maximilianeum και τη Βουλή της Βαυαρίας και, απευθυνόμενη σε γερμανικό κοινό, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας εξήγησε γιατί η δική της πρόταση είναι πιο ρεαλιστική και πιο δίκαιη.

Επιπλέον η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση αποκάλυψε ευθύνες δανειζόμενων αλλά και δανειστών και τόνισε πως το πρόβλημα των επομένων τριών ημερών δεν είναι η Ελλάδα.

«Μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, περιλαμβανομένων και των Ελλήνων, επέτρεψαν στον εαυτό τους να βάλουν το εθνικό τους συμφέρον πάνω από το ευρωπαϊκό. Αυτό η Ευρώπη σήμερα δεν μπορεί να το επιτρέψει πια. Γιατί αν τώρα χάσουμε το ευρωπαϊκό μας όραμα, θα βλάψουμε το εθνικό συμφέρον πολύ περισσότερο απ’ ό,τι πιστεύουμε σήμερα», τόνισε.

Υπενθυμίζοντας ότι μεσοπρόθεσμο που πρότεινε η Δημοκρατική Συμμαχία έγινε αποδεκτό το τους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πετύχει κάτι αντίστοιχο και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί καν να συνομιλήσει χωρίς να την επιτιμήσουν «γιατί μπορεί να χρησιμοποιεί τη γενική σύγχυση και τις κάθε είδους ασθένειες των ελληνικών μέσων ενημέρωσης για να παραπληροφορεί την ελληνική κοινή γνώμη για τις άσχετες με την πραγματικότητα “προτάσεις της”, αλλά δεν μπορεί να πείσει ούτε τα μέσα ενημέρωσης, ούτε τους συνομιλητές της στην Ευρώπη».

Αναγνώρισε ωστόσο ότι η ΝΔ βασίζεται εν μέρει σε μια πραγματικότητα σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση και η τρόικα ευθύνονται για την ύφεση.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της όμως έβαλε ξανά στο στόχαστρο τη ΝΔ και τη αριστερά. «Οι εξαλλότητες της ελληνικής αριστεράς, που θέλει να ξεκινήσει από την πλατεία Συντάγματος την παγκόσμια επανάσταση, οι μη σοβαρές προτάσεις, όπως αυτές του κ. Σαμαρά, που ισχυρίζεται ότι προτείνει ένα πρόγραμμα ισοσκελισμένο και η τρόικα κάνει το λογαριασμό και βρίσκει ότι είναι 15-20 δις ελλειμματικό, δεν αποτελούν επαναδιαπραγμάτευση», ανέφερε.

Επίσης καταλόγισε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για το ύψος του ελλείμματος το 2009. «Πολλοί Έλληνες πιστεύουν ότι οι σοσιαλιστές ενέγραψαν πλήθος δαπανών το 2009, ενώ μετέφεραν και έσοδα στο 2010 για να εμφανίσουν απίστευτα υψηλό το έλλειμμα που άφησε η συντηρητική κυβέρνηση και κατά συνέπεια, πολύ πιο αποτελεσματική την μείωσή του απ’ αυτούς κατά το 2010.

Είναι βέβαιον ότι ενεγράφησαν πάντως τα χρέη ορισμένων δημοσίων οργανισμών που σε ελάχιστες χώρες παγκοσμίως συμπεριλαμβάνονται στο ετήσιο έλλειμμα. Και χωρίς αυτά όμως η Ελλάδα απλώς θα εμφάνιζε ένα χρέος 11-12% αντί του τελικού 15%», είπε συγκεκριμένα.

Τέλος διαμήνυσε πως οι Έλληνες δεν είναι ούτε τεμπέληδες, ούτε απατεώνες, απαντώντας έτσι σε σχετικά προσβλητικά κατά καιρούς δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου. «Η χώρα μου έχει κουρελιαστεί από τη συκοφαντία αλλά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα είναι τεράστια», τόνισε.