Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο συναντήθηκε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος μετά την Αθήνα θα επισκεφτεί τη Λευκωσία.
Θέμα συζήτησης ήταν το προσφυγικό, καθώς και η στάση της Τουρκίας στην επίλυσή του.
«Για να λυθεί το προσφυγικό είναι ανάγκη να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία. Αυτό προϋποθέτει συνεργασία όλων όσων εμπλέκονται εκεί: Της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και, βεβαίως, της Ρωσίας. Αλλά, κύριε Υπουργέ, θεωρώ και θεωρούμε στην Ελλάδα ότι αυτό είναι πρωτίστως υπόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να κινητοποιηθούμε, γιατί εμείς είμαστε εκείνοι που υφιστάμεθα τις μεγαλύτερες συνέπειες, εμείς πρέπει να λύσουμε το ζήτημα αυτό και να προστατεύσουμε τον Άνθρωπο, με τις αρχές και τις αξίες που μας διακρίνουν» είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι και οι εταίροι μας πρέπει να σκεφτούν ότι έχουν υποχρεώσεις, κάνοντας συγκεκριμένα αναφορά στην Τουρκία.
«Οι εταίροι μας πρέπει ν’αντιληφθούν ότι έχουν και εκείνοι υποχρεώσεις για την εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας και για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού ζητήματος. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε Εταίρους οι οποίοι λειτουργούν με σύνδρομα φοβικά απέναντι στους πρόσφυγες. Αλλά πρέπει και η Τουρκία, ακριβώς επειδή την βλέπουμε σαν έναν σύμμαχο που αντιμετωπίζουμε τα δικά της προβλήματα, να σεβαστεί κι εκείνη τις υποχρεώσεις της».
Τέλος με αφορμή την επίσκψη του κ. Ερό στην Κύπρο ο κ. Παυλόπουλος τόνισε «ότι η λύση του Κυπριακού περνάει μέσα από τις Δικοινοτικές Συνομιλίες και πρέπει να σέβεται το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως τις αποφάσεις του ΟΗΕ και βεβαίως το ευρωπαϊκό κεκτημένο». […] Το πολύ Ομοσπονδιακή λύση μπορεί να γίνει δεκτή» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού εν μέσω της κρίσης.
«Καταστήσατε σαφές ότι το πεπρωμένο της Ελλάδας είναι εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανέκαθεν αναλάβατε ισχυρή δέσμευση υπέρ αυτού. […] Και με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να χαιρετίσω θερμά τις πολύ θαρραλέες προσπάθειες και επιλογές του Ελληνικού Λαού, ο οποίος στην μεγάλη του πλειοψηφία επέλεξε να παραμείνει στην Ευρώπη, να παραμείνει στο ενιαίο νόμισμα, κάτι το οποίο προϋποθέτει μεγάλες προσπάθειες. Ήταν μια πολύ θαρραλέα και σωστή επιλογή. Και γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Γαλλία δεν δίστασε και δεν διστάζει να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια προκειμένου να στηρίξει την προσπάθεια ανάκαμψης της Ελλάδας.
Τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και υπενθύμισε τη στήριξη της Γαλλίας.
«Βεβαίως παραμένουν πάρα πολλά “εργοτάξια” -να το πω έτσι, αν μου επιτρέπεται ο όρος- τομείς στους οποίους γίνεται δουλειά, όμως η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν πάρα πολύ καλό δρόμο.[…] Η Ελλάδα μπορεί να στηρίζεται στη βοήθεια της Γαλλίας και για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και για το προσφυγικό ζήτημα. Όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα, η Γαλλία αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της, με τα μέσα και την βοήθεια που προσφέρει, να στηρίξει την ελληνική δημόσια διοίκηση. Αλλά αναλαμβάνει τις ευθύνες της και σε ό,τι αφορά τα θέματα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης, πάντοτε στο πλαίσιο του σεβασμού της Συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Γιατί όπως πολύ σωστά υπενθυμίσατε, κύριε Πρόεδρε και συμφωνώ απολύτως μαζί σας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο η αγορά, αλλά είναι και οι αξίες που μας δεσμεύουν και τις οποίες προσυπογράφουμε, όπως και οι δεσμεύσεις μας.