Χαμόγελα σκόρπισε η τριτολογία του Αλέξη Τσίπρα στο κυβερνητικό επιτελείο, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να υποστηρίζουν πως «επισφράγησε την ηγεμονική θέση της κυβέρνησης απέναντι στην αντιπολίτευση στο ζήτημα της πάταξης της διαπλοκής και της διαφθοράς” και ότι “επιβεβαίωσε το έωλο της ρητορικής περί χαμένου ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς».

Του Νίκου Ανδριόπουλου

«Βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα, για αυτά που μάθαμε και για όσα δεν μάθαμε. Αυτά που δεν μάθαμε, μάλλον είναι περισσότερα», είπε ο κ. Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του, καταλογίζοντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «διαρκώς επιχειρούσε να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα». Στέλνοντας σαφές μήνυμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των τηλεοπτικών αδειών, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, παρά μόνο για να πάρουμε φόρα», σημειώνοντας ότι η διαπλοκή στον τόπο «έχει ονοματεπώνυμο και θα βρει τον μάστορά της», ενώ απαντώντας στο γαλάζιο αίτημα για πρόωρες κάλπες ξεκαθάρισε ότι εκλογές θα γίνουν το 2019.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η κυβέρνηση μετά και την κοινοβουλευτική ρελάνς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη βγαίνει σημαντικά ωφελημένη καθώς «ο πρόεδρος της ΝΔ δεν κατάφερε τόσο να απαντήσει αλλά όσο και να βαδίσει στην ατζέντα που παρέθεσε ο πρωθυπουργός, παρακάμπτοντας μείζονα θέματα που τέθηκαν με άνοιγμα της συζήτησης στα ζητήματα της οικονομίας, τα capital controls και το Eurogroup».

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν επιπλέον πως με αυτόν τον τρόπο ο κ. Μητσοτάκης έπεσε στην παγίδα που ο ίδιος είχε σκάψει δέκα ημέρες νωρίτερα στην προηγούμενη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, όταν καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα να μην «ανοίγει» τη βεντάλια και να επικεντρωθεί μονάχα στα ζητήματα της Παιδείας. «Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα» διερωτάται κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Πέραν αυτού, από την Ηρώδου Αττικού μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογράμμιζαν πως όλη η στρατηγική της ΝΔ επικεντρώθηκε όχι στο να αποδείξει ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν συμπλέει με τη διαπλοκή αλλά ότι «όλοι είμαστε ίδιοι». Επιπλέον, κύκλοι της κυβέρνησης επαναφέροντας τις προ ημερών δεσμεύσεις Τσίπρα για συγκεκριμένες υποθέσεις διαπλοκής, υπογραμμίζουν πως «για πρώτη φορά στη Βουλή ακούστηκαν τα πάντα με ονόματα και διευθύνσεις».

Ως εκ τούτου η διαρκής επιμονή του Αλέξη Τσίπρα στην προσωποποίηση υποθέσεων όπως αυτή του σκανδάλου της Siemens, του Κήρυκα Χανίων, σωρείας υποθέσεων με οσμή πολιτικοεπιχειρηματικής διαπλοκής αλλά και του άναρχου τηλεοπτικού τοπίου επί 27 χρόνια την ώρα που πλέον ήδη στα κρατικά ταμεία έχουν μπει 80 εκατ. ευρώ από την πρώτη δόση των 256 εκατ. ευρώ για τις άδειες εκτιμάται από το Μαξίμου ότι επανέφερε την κανονικότητα στο ούτως ή άλλως θεωρούμενο από την κυβέρνηση προνομιακό πεδίο συζήτησης.

Τέλος, από το πρωθυπουργικό επιτελείο σημειώνουν πως ο κ. Μητσοτάκης συνελήφθη ψευδόμενος παρά τη διαρκή επίκληση της Συμφωνίας Αλήθειας, παραπέμποντας στα όσα κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην τριτολογία του για το δάνειο του Κήρυκα Χανίων, το τηλεφωνικό κέντρο της Siemens, τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που όπως είπε θα χρειαστούν 122 και 423 χρόνια αντίστοιχα για να αποπληρωθούν, την πρώτη δουλειά του προέδρου της ΝΔ με υπέρογκο μισθό και τις… ανύπαρκτες εργατικές κατοικίες του δήμου Ευόσμου.