Σειρά παρατηρήσεων σχετικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο τροποποίησης βασικών κανονισμών υπό την πρόταση Omnibus, κατέθεσε στην παρέμβασή του στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αποστόλου, η Ελλάδα συμφωνεί με τις αλλαγές που προτείνονται για τους Νέους Γεωργούς, αλλαγές που καταργούν το πλαφόν που τίθεται μέχρι σήμερα στα στρέμματα για τα οποία δικαιούται το πριμ παραγωγικότητας 25% ο νεοεισερχόμενος στο επάγγελμα αγρότης.
Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Αποστόλου, διαφωνεί απολύτως στην κατάργηση του κανόνα 50 – 50, όσον αφορά στην επιβάρυνση της χώρας – μέλους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους τυχόν καταλογισμούς λόγω αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Εάν η χώρα – μέλος επιβαρυνθεί με το 100% των καταλογισμών, θα υπάρξει επιπλέον σημαντική επιβάρυνση του τακτικού προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να αυξάνει το έλλειμμα της χώρας.
Ωστόσο, σημείωσε ότι η Ελλάδα συμφωνεί με την πρόταση για την αναθεώρηση του ορισμού των βοσκοτόπων, που συναντά την αποδοχή και άλλων χωρών. Όπως εξήγησε, ο είναι τεράστιος ο κοινωνικό-οικονομικός ρόλος της κτηνοτροφίας για την Ελλάδα, τόσο επειδή ως δραστηριότητα ασκείται κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, δημιουργώντας εισόδημα για τους κατοίκους και προστατεύοντας τες από την εγκατάλειψη, όσο και επειδή παράγει προϊόντα ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η ιδιαιτερότητα των ορεινών και ημιορεινών περιοχών στην Ελλάδα, έγκειται στην κυριαρχία των ξυλωδών ειδών με θαμνώδη μορφή, τα οποία αποτελούν την φυσική πηγή διατροφής των αιγοπροβάτων.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αποστόλου, στην πορεία των συζητήσεων η χώρα θα καταθέσει το επόμενο διάστημα ολοκληρωμένη πρόταση για όλα τα θέματα που έχουν «ανοίξει» με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.