«Σήμερα, η παγκόσμια οικονομική κατάσταση γίνεται όλο και πιο εύθραυστη και το τέλος της κρίσης φαίνεται ακόμα μακριά. Απειλεί τον τραπεζικό τομέα, τη σταθερότητα των ανεπτυγμένων οικονομιών και δυναμιτίζει τις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη των Στόχων της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου στο μήνυμά του προς το Προεδρείο της ΣΔ που συνεδριάζει κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει στο μήνυμά του πως «επείγουσες υποχρεώσεις και εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με υποχρέωσαν να παραμείνω στην Αθήνα» παρότι, όπως σημειώνει όπως κάθε χρόνο σχεδίαζε να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να προεδρεύσει της συνεδρίασης του Προεδρείου της ΣΔ.
Επισημαίνοντας ότι η ΣΔ κατάφερε να μετατρέψει την ετήσια συνάντησή του Προεδρείου της κατά την διάρκεια της ΓΣ του ΟΗΕ σε θεσμό, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι από την «πρώτη στιγμή της κρίσης η Οργάνωσή μας επεξεργάστηκε μια σειρά από συγκεκριμένες ιδέες και πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να την αναχαιτίσουν. Δυστυχώς, τόσο η διεθνής κοινότητα όσο και η Ε.Ε. φάνηκαν πολύ αργές και διαιρεμένες στην αντίδρασή τους» προσθέτει ο κ. Παπανδρέου.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός σημειώνει πως η χώρα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα με την κυβέρνηση και τους πολίτες να αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις.
Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι στην Ελλάδα υλοποιείται ένα πολύ αυστηρό περιοριστικό πρόγραμμα με παράλληλη προώθηση σειράς πρωτόγνωρων μεταρρυθμίσεων και όλα αυτά μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον διεθνώς.
«Σε απάντηση όλων όσοι αμφισβητούν τις προσπάθειές μας, είμαστε περήφανοι, γιατί μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι το 2010 πετύχαμε τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος στην Ευρωζώνη, μείωση 5%, από 36 δισεκατομμύρια ευρώ σε 24. Οι πρωτογενείς κρατικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ» υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι έχουν να γίνουν ακόμα πολλά κυρίως στον τομέα των δομικών μεταρρυθμίσεων «που θα κάνουν τη χώρα μας πάλι ανταγωνιστική και θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε ανάπτυξη, βιώσιμο χρέος και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Τονίζοντας ότι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους δεν είναι αρκετή για την αντιμετώπιση των ευρύτερων επιπτώσεων και των πραγματικών αιτιών της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι «υπάρχει επείγουσα ανάγκη για στρατηγικές αποφάσεις που θα θωρακίσουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. από παρόμοιες μελλοντικές κρίσεις».
Ο πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ των ριζικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων που σταδιακά θα οδηγήσουν σε βαθύτερη δημοσιονομική, οικονομική και πολιτική ένωση και προσθέτει ότι «χρειαζόμαστε μόνιμους σταθεροποιητικούς μηχανισμούς και νέα χρηματοπιστωτικά εργαλεία για να προωθήσουμε την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη».
Ως τέτοια εργαλεία ο πρωθυπουργός αναφέρει το Ευρωομόλογο ή τον Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών ο οποίος βρίσκεται στην ατζέντα της ερχόμενης συνάντησης του G20 και εκφράζει την ελπίδα να σημειωθεί κάποια πρόοδος για το θέμα αυτό.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η χρηματοπιστωτική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αν δεν γίνουν ριζικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομική αρχιτεκτονική και αν δεν υπάρξει ενεργότερη εμπλοκή όλων των μεγάλων διεθνών παιχτών. Μέχρι τώρα, το G20 δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες συναινέσεις για να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΣΔ δεν παραλείπει στο μήνυμά του να αναφερθεί και στην κλιματική αλλαγή καλώντας σε άμεση δράση με σκοπό την προστασία των μελλοντικών γενεών και τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν πολλά μέχρι το επόμενο COP 17 που θα γίνει στο Durban της Νοτίου Αφρικής.
«Ανάμεσα στις εκκρεμότητες παραμένει η συμφωνία για την επέκταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο και η ενεργοποίηση νέων θεσμών, όπως οι Τεχνολογικοί Μηχανισμοί και το Πράσινο Ταμείο. Η Επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την Βιώσιμη Παγκόσμια Κοινωνία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε αυτό τον τομέα και θα παρουσιάσει σύντομα μια νέα σειρά προτεραιοτήτων» αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.
Σε ότι αφορά τις παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις, ο πρωθυπουργός εξάρει στο μήνυμά του τον θετικό και εποικοδομητικό ρόλο που έπαιξε η ΣΔ σε περιοχές συγκρούσεων, σε δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις και σε διεθνή φόρα για την προώθηση της δημοκρατίας, της ειρήνης, της δικαιοσύνης και των ίσων ευκαιριών και τονίζει ότι η ΣΔ αποτελεί παράδειγμα συλλογικής δράσης από μια ομάδα πολιτικών κομμάτων με διαφορετική ιστορία, προέλευση και κουλτούρα.