Την έναρξη της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση κήρυξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο προαύλιο της Βουλής.
Όπως δήλωσε «42 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει, έχοντας χαρίσει μια ανεκτίμητη μακρά περίοδο κοινωνικής ειρήνης, αλλά κι ένα κράτος με παθογένειες».
«Η οικονομική κρίση ήταν τελικά το αποτέλεσμα της ήττας της μεταπολίτευσης. Όχι της κατίσχυσής της, όπως ισχυρίζεται σήμερα το παλιό πολιτικό σύστημα, σε αγαστή συνεργασία και συμμαχία με την τεχνοκρατική ελίτ. Η απάντηση στις νέες προκλήσεις που διαμορφώθηκαν την τελευταία 6ετία, δεν μπορεί παρά να είναι το πέρασμα σε μια νέα μεταπολίτευση. Η οικονομική κρίση έφερε στο προσκήνιο το λαϊκό αίτημα για πραγματική δημοκρατία με τις μεγάλες κινητοποιήσεις των πλατειών. Διαμορφώθηκαν νέες πολιτικές εκπροσωπήσεις, νέες κοινωνικές διαιρέσεις. Δημιούργησαν δηλαδή μια ευκαιρία. Μια ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
«Το ζητούμενο σήμερα για παραγωγική ανασυγκρότηση προϋποθέτει τη θεσμική και πολιτική ανασυγκρότηση της χώρας. Ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση είναι να τελειώνουμε με το παλιό, με αυτά που μας έφτασαν ως εδώ. Να αλλάξουμε αυτό το κράτος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και κάλεσε σε έναν «ευρύ διάλογο για ένα νέο σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει τη νέα μεταπολίτευση». «Για το σύνταγμα που θα οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα. Την Ελλάδα του 2021».
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το ζητούμενο για παραγωγική ανασυγκρότηση προϋποθέτει την πολιτική ανασυγκρότηση της χώρας. Είπε ότι οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος για την οικονομική και ηθική χρεοκοπία, είναι τεράστιες και πως ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση, μια και καλή, είναι να τελειώνουμε με το παλιό. «Αυτή την πάνδημη απαίτηση του λαού μας και ταυτόχρονα την ξεκάθαρη εντολή του», τόνισε, «καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να την υπηρετήσει, αν δεν έχει σύμμαχό της τους ίδιους τους πολίτες, τον ίδιο το λαό».
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε το Σεπτέμβριο τη σύνθεση μιας οργανωτικής επιτροπής, που θα αναλάβει την διεξαγωγή μιας πλατιάς, ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου σε πανεθνική κλίμακα για τη συνταγματική αναθεώρηση.
«Στόχος μας είναι σε πρώτη φάση να διοργανωθούν συζητήσεις για την αναθεώρηση σε όλους τους δήμους της χώρας, με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών και συλλογικοτήτων αλλά και μεμονωμένων πολιτών. Και σε αυτή την προσπάθεια προσβλέπουμε στην βοήθεια και τη στήριξη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε δεύτερη φάση, τα συμπεράσματα από την δημόσια αυτή συζήτηση θέλουμε να συγκεντρωθούν με την διοργάνωση 13 συνελεύσεων σε κάθε Περιφέρεια της χώρας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.