Το στίγμα των προθέσεών του για τον επόμενο μεγάλο κάβο της Συνταγματικής Αναθεώρησης μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου έθεσε επί τάπητος ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΚΑΙ. Λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για τη Σαντορίνη, όπου θα εγκαινιάσει στις 11 το πρωί το νοσοκομείο της Θήρας, ο πρωθυπουργός άνοιξε τη βεντάλια των θεμάτων και προέβη σε έναν εφ’ όλης της ύλης απολογισμό.
Χαρακτηρίζοντας «ώριμη» την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό και συνάμα υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν σε αυτό το ενδεχόμενο ζητήματα δυαρχίας, ο πρωθυπουργός έδωσε τον τόνο για την αναθεώρηση του Συντάγματος, για το οποίο θα ανακοινώσει επίσημα της προτάσεις του στις 24 Ιουλίου. Το θέμα της απευθείας εκλογής του ΠτΔ από το λαό εκτιμάται ότι θα διεμβολίσει εκ νέου τη ΝΔ, καθώς ήδη έχουν εκφραστεί ανοιχτά αντικρουόμενες απόψεις στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ κινητικότητα αναμένεται να φέρει και στην Κουμουνδούρου με στελέχη κυρίως προερχόμενα από τους «53+» να τάσσονται κατά μίας τέτοιας θεσμικής αλλαγής.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως δεν παρέλειψε να αφήσει ανοιχτό και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το θέμα, επισημαίνοντας ωστόσο το συμβουλευτικό χαρακτήρα που θα έχει. Παράλληλα, προανήγγειλε όπως αναμενόταν αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενεργότερη συμμετοχή του λαού για αμεσότερη δημοκρατία μέσα από την αναβάθμιση του θεσμού των δημοψηφισμάτων, ενώ τάχθηκε υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων τετραετίας με την «εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας», δηλαδή να μην πέφτει η κυβέρνηση αν δεν έχει σχηματιστεί νέα πλειοψηφία.
Για το ανοιχτό μέτωπο του εκλογικού νόμου ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας την πολιτική απομόνωση της ΝΔ, η οποία είναι η μόνη που δεν συζητά την απλή αναλογική, επικέντρωσε τα βέλη του στο ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως «η στάση τους είναι αδικαιολόγητη, η αναλογική τους βάζει στο πολιτικό σύστημα». «Θέλουμε να πείσουμε τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου. Αν δεν ψηφίσουν θα είναι ιστορικός αυτοχειριασμός και δημοκρατικό ατόπημα. Το ίδιο λάθος έκανε η αριστερά το 1989», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, άφησε παράθυρο για μείωση του ορίου εισόδου στη Βουλή, όπως ανέφερε στο ρεπορτάζ του από την Πέμπτη το newsbeast, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε δογματική προσέγγιση για το κατώφλι. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε πάντοτε κατώφλι. Ο Κύρκος, ο Στεφανόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εξελέγησαν βουλευτές με πολύ χαμηλό ποσοστό. Αν συμφωνούσαν και άλλοι μπορεί να το καταργούσαμε. Αλλά δεν το θεωρώ πιθανόν να αλλάξει».
Πάντως, φρόντισε να υπογραμμίσει ότι η απλή αναλογική αποτελεί πάγιο αίτημα της Αριστεράς και όχι κάποιο τακτικισμό, απαντώντας επί της ουσίας στις κατηγορίες της ΝΔ. «Δεν ξέρουμε αν θα πάρουμε 200. Εμείς κάνουμε το καθήκον μας. Αν δεν ψηφιστεί, θα πάρουμε τις 50 έδρες. Δεν κάνουμε μικροϋπολογισμούς,. Πάμε με τον κοινό παρονομαστή των συζητήσεων που κάναμε με τα άλλα κόμματα. Κατάργηση μπόνους και ψήφο στα 17. Συζητάμε και τα ανοιχτά θέματα όπως οι ομογενείς. Δεν έχουμε δογματική προσέγγιση για το κατώφλι. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε πάντοτε κατώφλι. Ο Κύρκος, ο Στεφανόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εξελέγησαν βουλευτές με πολύ χαμηλό ποσοστό. Αν συμφωνούσαν και άλλοι μπορεί να το καταργούσαμε. Αλλά δεν το θεωρώ πιθανόν να αλλάξει. Δεν συνυπολογίζουμε τις ψήφους της ΧΑ».
Με ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα της Siemens, όπου μία ημέρα μετά τις κυβερνητικές ονομαστικές διαρροές για το ρόλο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρου Ντογιάκου, αλλά και την πρωτοβουλία για άμεση επανέναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης κατόπιν παρέμβασης Παρασκευόπουλου, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ανοιχτά λόγο για «επίορκους δικαστικούς». Τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η ισότητα, η δικαιοσύνη, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, κάτι το οποίο ο κόσμος καταλαβαίνει, έκανε λόγο για άδικο κάποιοι να περνάνε ζάχαρη, έχοντάς τα κάνει πλακάκια με επίορκους δικαστικούς». «Η Siemens πλήρωσε σε όλες τις χώρες. Στην Ελλάδα δεν πλήρωσε κανείς. Σεβόμαστε την δικαιοσύνη αλλά όχι τους επίορκους δικαστικούς. Υπάρχει ανάγκη για αυτοκάθαρση στην δικαιοσύνη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πέραν τούτου, υπεραμυνόμενος των επιλογών για δημοψήφισμα και τη συμφωνία του καλοκαιριού, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν έχουμε αλλάξει τους στόχους μας. Διαχειριζόμαστε προβλήματα και αναζητούμε λύσεις. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης αφορούν το μέλλον της χώρας και τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Το 2007 αγωνιζόμασταν για κοινωνική δικαιοσύνη. Σήμερα αριστερός και προοδευτικός στόχος είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και οι θέσεις εργασίας».
Όσον αφορά στο plan B, παραδέχθηκε ότι «προφανώς είχαμε Plan Β. Είχαμε ζητήσει εικόνα για το τι θα γινόταν σε περίπτωση Grexit. Οι επιπτώσεις θα ήταν οδυνηρές για τους πιο αδύναμους. Όχι για αυτούς που έχουν τα λεφτά τους έξω, τους πλούσιους με φτωχές επιχειρήσεις. Δεν υπήρχε προετοιμασία για παράλληλο νόμισμα. Τι θα συνέβαινε με τους εγκλωβισμένους στις τράπεζες; Θα γινόμασταν failed state. Μας βοήθησε το ότι είχαμε επίγνωση. Για την αναγκαιότητα του Plan Β έχει μιλήσει και ο Μεϊμαράκης».
«Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σχεδιάσει την αριστερή παρένθεση. Άφησαν την χώρα αθωράκιστη για να πέσουμε και να γίνουν εκλογές. Άφησαν άδεια ταμεία και έκαναν εκκλήσεις για φυγή κεφαλαίων. Εμείς είχαμε εντολή για διαπραγμάτευση και την φτάσαμε μέχρι τα όριά της. Η μεγάλη πλειοψηφία είχε επίγνωση ότι θα δίναμε την μάχη και θα πηγαίναμε σε κάποιον συμβιβασμό. Σε πολλά σημεία το πετύχαμε. Εξοικονομήσαμε 20 δις από τα πλεονάσματα. Σε άλλα ο συμβιβασμός είναι επώδυνος. Η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι αργή. Ο στόχος είναι ανταγωνιστική οικονομία και δίκαιη κοινωνία. Να κρατήσουμε τους νέους στην χώρα. Σε 5 χρόνια, στα 200 χρόνια από την επανάσταση, θα στεκόμαστε στα πόδια μας. Με κανονικότητα, χαμηλή ανεργία, αισιοδοξία για το μέλλον».