Συγκρατημένα αισιόδοξοι αλλά και εξαιρετικά αγχωμένοι για τη δύσκολη συνέχεια εμφανίζονταν χθες στο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών μετά την τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε Παπανδρέου, Μέρκελ και Σαρκοζί.

Η αισιοδοξία προέκυπτε επειδή Μέρκελ και Σαρκοζί επιβεβαίωσαν ότι στηρίζουν την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου όπως και ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωζώνης. Δόθηκε δηλαδή μία απάντηση στα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Η ανησυχία προκύπτει από το ότι βασική και μόνη προϋπόθεση για έμπρακτη στήριξη στους επόμενους κρίσιμους σταθμούς (νέα έκθεση της τρόικας, Γιούρογκρουπ το Σαββατοκύριακο και έγκριση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου από τα δεκαεπτά κοινοβούλιο της ευρωζώνης) είναι η άμεση – χωρίς καμία παρέκκλιση στο περιεχόμενο ή στο χρονοδιάγραμμα – υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων της Ελλάδας έναντι των εταίρων της, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου και των πρόσθετων μέτρων.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη (όπου τελικώς από την ελληνική πλευρά ο κ. Παπανδρέου δεν ήταν μόνος αλλά με τους Βενιζέλο, Μόσιαλο, Ζαννιά και τον πρέσβη Παρασκευόπουλο) Μέρκελ και Σαρκοζί φέρονται να πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. Πριν όμως από τους επόμενους κρίσμους σταθμούς όπως είναι οι συναντήσεις Παπαπνδρέου – Μέρκελ στο Βερολίνο, Παπανδρέου Λαγκάρντ και Βενιζέλου Λαγκάρντ στη Νέα Υόρκη αλλά και το εξαιρετικά κρίσιμο Γιούρογκρουπ το Σαββατοκύριακο με τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

Στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής που προηγήθηκε το κλίμα ήταν τεταμένο. Είναι χαρακτηριστικό ότι απόντος του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου που έλειπε στο εξωτερικό, ο κ. Βενιζέλος έριξε και πάλι βέλη κατά «όσων αντιμετωπίζουν με χαρτοπαικτικούς όρους συζητήσεις που έχουν σχέση με την ύφεση, την πραγματική οικονομία και τα βάρη που σηκώνει ο Έλληνας πολίτης» ενώ ο Δ. Ρέππας φέρεται να επανέλαβε τη φράση του Κ. Σκανδαλίδη σε παλαιότερο υπουργικό συμβούλιο περί «λαϊκιστών των μεταρρυθμίσεων» μέσα στο υπουργικό συμβούλιο.

Στη χθεσινή κυβερνητική επιτροπή πάντως συμμετείχαν, οι Μ. Χρυσοχοίδης, Χ. Καστανίδης, Γ. Ραγκούσης, Χρ. παπουτσής, Δ. Ρέππας, Κ. Σκανδαλίδης, Α. Διαμαντοπούλου, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Ρ. Βάρτζελη, Ν. Αθανασάκης, Κ.Θέος και Γ. Γλυνός, Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση – προκειμένου να μη δώσει δικαιώματα να γίνει το εξιλαστήριο θύμα της μη εφαρμογής της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου επισπεύδει διαρθρωτικές αλλαγές και περικοπή κρατικών δαπανών. Και αυτό θα φανεί και στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Επίσπευση μέτρων- ιδιωτικοποιήσεις

Προχωρά άμεσα στην επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων και των προνοιακών επιδομάτων, ενώ τη μεθεπόμενη εβδομάδα έρχονται προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο το ενιαίο μισθολόγιο και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012.

Αμεση προτεραιότητα αποτελούν και οι αλλαγές στα εργασιακά θέματα, με αιχμή στο θεσμό της εργασιακής εφεδρείας η οποία θα εφαρμοστεί σε όλο το φάσμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με εξαίρεση τον στενό δημόσιο τομέα, ενώ υπάρχει έντονη φημολογία για ανακοίνωση ιδιωτικοποίησης μεγάλης ΔΕΚΟ μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε η κυβέρνηση να παρουσιάσει κάτι και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, για τον οποίο επίσης πιέζει η τρόικα.

Πηγή: www.24h.gr