Θέμα άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου θα θέσει στην τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ και Σαρκοζί ο Γ. Παπανδρέου (στην οποία θα παραβρίσκεται μόνο ο πρωθυπουργός), ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει να πείσει Γαλλία και Γερμανία για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προχωρήσει άμεσα στις αλλαγές που έχει δεσμευθεί.

Όπως ενημέρωσε τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στο επιδεινούμενο κλίμα στην ευρωζώνη για την Ελλάδα, η κυβέρνηση οφείλει να μην καθορίσει τη στάση της με βάση τις δηλώσεις που γίνονται, αλλά να πείσει ότι θα κάνει πράξη όσα έχει δεσμευθεί.

Το Μαξίμου θα ενημερώσει με γραπτή δήλωση για το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης, ενώ (αν και θα το επιθυμούσε) δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια δήλωση υπέρ της Ελλάδας από Γαλλία και Γερμανία και αυτό ίσως δείχνει όσο οριακή είναι η κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής συζητήθηκε η επίσπευση των αλλαγών, με βάρος στην περικοπή δαπανών και τις διαρθρωτικές αλλαγές (οι πληροφορίες λένε ότι είναι έτοιμη η ιδιωτικοποίηση μεγάλης ΔΕΚΟ που δεν ανακοινώθηκε σήμερα, αλλά θα αναφερθεί από τον κ. Παπανδρέου στην τηλεδιάσκεψη), στην επανεξέταση αναπηρικών συντάξεων και κοινωνικών – προνοιακών επιδομάτων, όπως και στην επίσπευση των αλλαγών στην αγορά εργασίας, με αιχμή τη γενίκευση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας, με εξαίρεση τον στενό δημόσιο τομέα.

Όλα αυτά θα παρουσιαστούν στην τηλεδιάσκεψη ως αποδεικτικά της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης για άμεσες αλλαγές, ενώ αύριο ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του έκτακτου τέλους στα ακίνητα και την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τις αλλαγές στον τομέα της εργασίας (εργασιακή εφεδρεία).

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για όλες τις εξελίξεις τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο περιθώριο δείπνου εργασίας και κατά το Μαξίμου δεν υπήρξε κανένας έκτακτος χαρακτήρας σε αυτήν την ενημέρωση. Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του SPD κ. Γκάμπριελ, ο οποίος φέρεται να τον ενημέρωσε ότι το SPD θα στηρίξει τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Αναλυτική συζήτηση έγινε και για το ρόλο και τη λειτουργία της λεγόμενης task force με επικεφαλής τον Γερμανό Ράιχενμπαχ που συναντήθηκε, χθες, διαδοχικά με Παπανδρέου και Βενιζέλο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ρόλος της θα είναι συμβουλευτικός στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, στην είσπραξη φόρων και τη μείωση των δημοσίων δαπανών, θα είναι 25μελής, τα περισσότερα μέλη θα είναι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και – σύμφωνα με το Μαξίμου – την πρωτοβουλία θα την έχει η ελληνική διοίκηση, δηλαδή ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Γληνός.

Στη σημερινή σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν οι Ευ. Βενιζέλος, Μ. Χρυσοχοίδης, Κ. Σκανδαλίδης, Χρ. Παπουσής, Α. Διαμαντοπούλου, Χ. Καστανίδης, Γ. Ραγκούσης, Ηλ. Μόσιαλος, ενώ ο Α. Λοβέρδος απουσιάζει στο εξωτερικό.

Αύριο στις 12:00 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.

Πηγή: 24h.gr