Με ένα «ναι» υπό προϋποθέσεις και ένα ξερό «όχι» προσέρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου για το τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία συντηρεί τη συζήτηση περί καθεστωτισμού της κυβέρνησης.
Στη Νέα Δημοκρατία βλέπουν με ιδιαίτερη καχυποψία τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τις θεσμικές αλλαγές στον εκλογικό νόμου και τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ενδεικτικό των προθέσεων της ηγεσίας της ΝΔ είναι το γεγονός ότι η Συγγρού όλες τις προηγούμενες ημέρες επένδυσε στην πόλωση και την όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης, βυθίζοντας επί της ουσίας τις ελπίδες για συναίνεση.
Η άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην απλή αναλογική που προωθεί ως βάση του νέου εκλογικού νόμου η κυβέρνηση είναι δεδομένη. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη κάνοντας παραλληλισμούς με τις πρακτικές Κουτσόγιωργα, τονίζουν ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί παραδοχή ήττας για τις επόμενες εκλογές και διαμηνύουν πως ο Αλέξης Τσίπρας «θα πιει το ποτήρι όπως το ήπιαμε και εμείς με τον ίδιο εκλογικό νόμο». Παράλληλα, αναφορικά με τη μείωση του 3% ως όριο εισόδου στη Βουλή, στη Συγγρού διαβλέπουν «υπόγεια συμφωνία» με τον Πάνο Καμμένο, την ώρα που τα ποσσοτά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στις δημοσκοπήσεις βρίσκονται κάτω από το όριο του 3%.
Το ενδιαφέρον της Συγγρού ωστόσο επικεντρώνεται στην ανακοπή των κυβερνητικών πλάνων για τη συγκέντρωση των 200 βουλευτών που απαιτούνται για την άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου. Τούτων δοθέντων, ήδη στελέχη της ΝΔ έχουν αρχίσει να διακινούν σενάρια για υπόγειες συναλλαγές, προκειμένου να δυναμιτίσουν το κλίμα για τους βουλευτές της ήσσονος αντιπολίτευσης και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ευρύτερων συνεναίσεων που επιχειρεί το Μαξίμου. Παράλληλα, από το περιβάλλον του επικεφαλής της ΝΔ σημειώνουν πως δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι όποιος στηρίξει τον νέο εκλογικό νόμο «δεν μπορεί να έχει θέση στη μεταρρυθμιστική ομπρέλα που επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης».
Κάπως ομαλότερο είναι το τοπίο στο πεδίο της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Στη ΝΔ επαίρονται πως ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε την εν λόγω συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί τη γαλάζια ατζέντα. Πάντως, η ΝΔ προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με επί της αρχής θετική διάθεση, καθώς ουδείς θέλει να χαθεί μία μεγάλη ευκαιρία για ένα νέο Σύνταγμα προσαρμοσμένο στα δεδομένα της εποχής, αλλά και με κόκκινες γραμμές για την αλλαγή συγκεκριμένων άρθρων, όπως το 16 που προβλέπει την απαγόρευση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.