Αντίθετη με την ευρωπαϊκή πορεία που θέλει να ακολουθήσει η Τουρκία χαρακτήρισε την απόφαση της Άγκυρας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενόψει του Ραμαζανιού, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.
Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ξεκαθάρισε ότι για τα ζητήματα αυτά πάγια θέση της Ελλάδας παραμένει η προσφυγή σε διεθνείς οργανισμούς και τόνισε ότι η Αθήνα προσβλέπει πλέον στις κινήσεις που θα κάνει η παγκόσμια κοινότητα μέσω της Unesco.
«Η συγκεκριμένη ενέργεια προφανώς δεν συνάδει και με την ευρωπαϊκή πορεία που θέλει να κάνει η Τουρκία, με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα, τους σεβασμούς της διαφορετικότητας και της θρησκευτικής ελευθερίας» είπε ο κ. Αμανατίδης και επισήμανε ότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και ότι προστατεύεται από την Unesco.
Σχολιάζοντας και τις δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα περί «τσάμηδων», υπενθύμισε ότι στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, δεν έθεσε τέτοιο ζήτημα και τόνισε ότι η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε στην κυβέρνηση των Τιράνων ότι για επιτύχει την ένταξή της στην ΕΕ πρέπει να βαδίσει σε ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη.
«Με τη μετάβαση στους οργανισμούς καταλαβαίνουν όλοι αυτοί ότι προκειμένου να συνεχίσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία, πρέπει να σεβαστούν τα ευρωπαϊκά -όχι τα ελληνικά- ιδεώδη και τις ευρωπαϊκές ιδέες και συνθήκες» τόνισε ο κ. Αμανατίδης απευθυνόμενος προς τις κυβερνήσεις της Αλβανίας και της Τουρκίας, επισήμανε ότι η προσφυγή της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τα ζητήματα αυτά αποτελεί πάγια πολιτική θέση και πρόσθεσε: «Το καταλαβαίνουν αυτό οι γείτονές μας γι αυτό και βλέπετε τελικά παρ΄ όλες τις ρητορικές που θεωρώ ότι γίνονται για εσωτερικούς λόγους, μπαίνουν στη διαδικασία οικοδόμησης μέτρων έτσι όπως τα θέλει η Ελλάδα».
Στο ερώτημα έως πότε θα συνεχίζεται η μετανάστευση νέων στο εξωτερικό και με ποιον τρόπο μπορεί να αναχαιτιστεί, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τη δημιουργία περιβάλλοντος οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, σε συνδυασμό με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, μέσω του οποίου -όπως είπε ο κ. Αμανατίδης- θα διαχυθεί η χρηματοδότηση σε περισσότερες μικρές επιχειρήσεις και θα δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε νέους.