Tη θέση του ότι το Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση και το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο και οι νόμοι εφαρμογής του, δεν μπορούν να υλοποιηθούν, διότι οι παραδοχές τους και οι κεντρικές επιλογές τους στηρίζονται σε μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή της Ελλάδας του 2010 και 2011, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, με σημερινή δήλωσή του, σχετικά με τις χθεσινοβραδυνές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι οι αλλεπάλληλες ρυθμίσεις, μέτρα και εξαγγελίες, που γίνονταν για την καταβολή των δόσεων του δανείου, δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν, όπως η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει και πρόσθεσε ότι η αναγκαία μείωση των δαπανών του δημοσίου υπονομεύεται από το γεγονός ότι επί δύο ολόκληρα έτη δεν έχει πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση φορέων με καταργήσεις και συνενώσεις οργανισμών όπου είναι απαραίτητο.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ εξέφρασε την αντίθεσή του στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, σημειώνοντας ότι το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και θα τροφοδοτήσει περαιτέρω την ανεργία.

Για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων,ο κ. Κουβέλης τονίζει ότι πρέπει να είναι ενιαίο και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, με το δεδομένο ότι τα δυο προηγούμενα χρόνια έχουν περικοπεί οι αποδοχές τους σε ποσοστό περίπου 40%, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει βέβαια να αντιμετωπιστούν μισθολογικές ακρότητες και προνόμια του παρελθόντος.

Ο κ. Κουβέλης χαρακτηρίζει «απαράδεκτη και καταστροφική για τις εργασιακές σχέσεις» την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, επισημαίνοντας ότι αυτό το ενδεχόμενο θα οδηγήσει σε πλήρη αποσάθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αοριστολογεί για το φορολογικό σύστημα και δεν δεσμεύεται για ένα φορολογικό σύστημα δίκαιης κατανομής των βαρών, με αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής. Ταυτόχρονα , όμως παρατηρηρεί, η κυβέρνηση διατηρεί τον, απαράδεκτο και επικίνδυνο για τη λειτουργία της αγοράς, αυξημένο ΦΠΑ, που οδηγεί σε λουκέτο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε διόγκωση της ανεργίας, η οποία καλπάζει και τραυματίζει την κοινωνική συνοχή.