«Κυβέρνηση και ευρωσύστημα επιχειρούν να στηρίξουν απαράδεκτα τις ιδιωτικές τράπεζες για να συνεχίσουν, αν όχι και να κλιμακώσουν, τον αντιαναπτυξιακό και άκρως κερδοσκοπικό και εκμεταλλευτικό τους προσανατολισμό», τονίζιει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.
«Σήμερα όσο ποτέ», επισημαίνει ο κ. Λαφαζάνης, «ο τόπος έχει ανάγκη από μια νέα προοδευτική πορεία διεξόδου και ανασυγκρότησης, στο πλαίσιο της οποίας θα είχε επείγοντα χαρακτήρα η εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ώστε το τελευταίο να αποκτήσει ένα νέο αποκλειστικά αναπτυξιακό, παραγωγικό, κοινωνικό και οικολογικό ρόλο».
Σε αυτή την κατεύθυνση, προσθέτει ο κ. Λαφαζάνης, «σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ ενεργοποίησε για πρώτη φορά τον λεγόμενο έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης (ELA), για να παράσχει ρευστότητα (στην ουσία με εκτύπωση χρήματος) πολλών δισ. ευρώ σε μεγάλες εγχώριες τράπεζες. Η κυβέρνηση, επίσης, σχεδιάζει απαράδεκτα να στηρίξει στο αμέσως επόμενο διάστημα με δημόσιο χρήμα, ίσως και δεκάδων δισ., τις ιδιωτικές τράπεζες ενόψει και της (προβληματικής) συμμετοχής τους στο μηχανισμό ανταλλαγής ομολόγων (PSI). Την ίδια ώρα φέρεται να έτοιμη να προχωρήσει συγχώνευση τραπεζικών ομίλων με την ευρεία συμμετοχή κεφαλαίων του Κατάρ (Alpha –Eurobank), η οποία θα ενισχύσει διεργασίες για ακόμα πιο σκληρές ολιγοπωλιακές καταστάσεις στον τραπεζικό χώρο σε βάρος της οικονομίας και των πολιτών, που θα επιφέρουν και κύματα αθρόων απολύσεων και εργασιακής βαρβαρότητας».
Όλα τα παραπάνω επιδεικνύουν την κρίση και τα υπαρκτά αδιέξοδα στη χώρα, σημειώνει ο κ. Λαφαζάνης και ρωτά τον υπουργό εάν η ΤτΕ ενεργοποίησε – και αν ναι, γιατί – τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης (ELA) και ποιες συγκεκριμένα τράπεζες επωφελήθηκαν, με ποιά συγκεκριμένα ποσά και με ποιούς ακριβώς όρους.
Επίσης ρωτά εάν σχεδιάζει η κυβέρνηση να συνεχίσει τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και να στηρίξει εκ νέου με δημόσιο χρήμα τις ιδιωτικές τράπεζες; Αν ναι, με ποια ποσά και με ποιες ακριβώς διαδικασίες;
Εάν η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) θα προχωρήσει σύμφωνα με τις αποφάσεις και σε ποιο ποσοστό θα ανέλθει η κάλυψη της συμμετοχής, γιατί η κυβέρνηση ενθαρρύνει συγχωνεύσεις στον τραπεζικό χώρο που προκαλούν ακόμα πιο ολιγοπωλιακές καταστάσεις και παραδίδουν τις τράπεζες στον ακόμα πιο σκληρό έλεγχο του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου και μάλιστα στις πλέον κερδοσκοπικές και «ληστρικές» εκφράσεις του και τι πρόκειται να πράξει η κυβέρνηση για να προασπίσει σε κάθε περίπτωση τις θέσεις απασχόλησης και τα εργασιακά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων.