Κίνηση με την επωνυμία «Προοδευτικοί Πολίτες» και πλαίσιο δράσης την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συγκροτήθηκε από πρωτοβουλία πολιτών.

Την ιδρυτική διακήρυξη της Κίνησης παρουσίασε ο συντονιστής της, Γιάννης Μαγκριώτης, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξη τύπου, ο οποίος τόνισε πως ο σκοπός είναι, σε πρώτη φάση η συνεργασία με τις περιφερειακές παρατάξεις «Πολίτες Μπροστά», με επικεφαλής τη Νιόβη Παυλίδου, και «Συμμετέχω», με επικεφαλής τη Χρυσούλα Παλιαδέλλη, η οποία ενδεχομένως οδηγήσει σε κοινή κάθοδο στις εκλογές του 2019. Πρόσθεσε πως η δημιουργία της Κίνησης υπαγορεύθηκε από την ανάγκη ενοποίησης των δυνάμεων του μεταρρυθμιστικού προοδευτικού χώρου και άσκησε κριτική σε επιλογές του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Ο κ. Μαγκριώτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί τον Ιούνιο σε πολωτικές και διχαστικές βουλευτικές εκλογές, καθώς -όπως είπε- η κυβέρνηση δεν φαίνεται να μπορεί να ολοκληρώσει εγκαίρως τις μεταρρυθμίσεις, αλλά κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε νέα αδιέξοδα. «Κανένα κόμμα δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνο του» είπε και πρότεινε τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης δημοκρατικής συνεργασίας από την παρούσα Βουλή.