Στην επίθεση κατά του ΔΝΤ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός, έχοντας αναφερθεί προηγουμένως στα λάθη του ΔΝΤ κατά τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του προγράμματος, συνέχισε λέγοντας:

«Τα λάθη και οι ανοησίες του ΔΝΤ συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια. Κάθε πρόβλεψη του ταμείου αποδείχτηκε ανοησία. Για το ’12 και το ’13 υπολόγιζε ανάπτυξη. Τα αποτελέσματα τα γνωρίζετε όλοι κι ακόμη περισσότεροι οι πολίτες που τα βίωσαν με το χειρότερο τρόπο.

Ήταν τότε που η γεν. διευθύντρια απολογήθηκε δημόσια για την έλλειψη τεχνικής επάρκειας στο ταμείο. Φαντάζομαι ότι από τότε το πρόβλημα αποκαταστάθηκε πλέον. Μόνο που αυτή τη εμπειρία αποκαταστάθηκε στου κασίδη το κεφάλι», είπε ο κ. Τσίπρας διευκρινίζοντας ότι ούτε και οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις είναι άμοιρες ευθυνών.

Κατόπιν, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις διαρροές του Σαββάτου: «Τα προβλήματα αυτά τα υπενθυμίζω γιατί θέλω να τονίσω ότι δεν μπορεί κανείς να τα ξεχνά. Σήμερα με τη βεβαιότητα ότι αυτές οι ανοησίες θα τύχουν ευρύτερης απομόνωσης και παρόμοια λάθη δεν θα πραγματοποιηθούν και η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά, θέλω να σταθώ για λόγους διδακτικούς σε ορισμένα συμπεράσματα για τα όσα είδαν προχτές το φως της δημοσιότητας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πεποίθηση των ανθρώπων του Ταμείου είναι ότι η συμφωνία του Ιούλη ήταν ετεροβαρής υπέρ των ελληνικών συμφερόντων! Βλέπουμε τώρα ότι οι αξιωματούχοι του Ταμείου προσπαθούν να επαναφέρουν τις αξιώσεις που είχαν και δεν επαληθεύτηκαν με τη συμφωνία».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες και στη ΝΔ για τη στάση που κρατά απέναντι στο ΔΝΤ: «Τόσο το ΔΝΤ, όσο και η ΝΔ, γνωρίζουν ότι η συμφωνία του Ιουλίου είναι πολύ ευνοϊκότερη από οτιδήποτε είχε δεσμευτεί μέχρι τότε η χώρα με τις υπογραφές Σαμαρά-Βενιζέλου

Αφού ο κ. Τσίπρας απαρίθμησε τα οφέλη της συμφωνίας όπως ότι δεν περιλαμβάνει τις ακραίες θέσεις που διαχρονικά απαιτούσε το ΔΝΤ,  επισήμανε ότι τα μέτρα αυτά έρχεται τώρα να τα επαναφέρει το Ταμείο.

«Τα μέτρα αυτά οι αξιωματούχοι του ταμείου προσπαθούν να επαναφέρουν στο τραπέζι παρότι είναι έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας. Πχ. ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για επικουρικές, απελευθέρωση πωλήσεων και πλειστηριασμών για α’ κατοικία, νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο και πώληση ΑΔΜΗΕ. Όλα αυτά η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου τα είχε αποδεχτεί. Παρά τον τότε συντριπτικό συσχετισμό κατά μας, κερδίσαμε πολλά από αυτά. Αυτή η εξέλιξη οδηγεί σήμερα το ΔΝΤ να αμφισβητεί τον ίδιο τον πυρήνα της συμφωνίας που θεωρεί ετεροβαρή υπέρ της Ελλάδας», εξήγησε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε ειδικότερα στην «τακτική των καθυστερήσεων»:

«Η τακτική των καθυστερήσεων προκειμένου να φτάσουμε σε ασφυξία με απειλή πιστωτικού γεγονότος και η απειλή των capital controls όπως έγινε πέρσι, δεν ήταν σχέδιο της ελληνικής πλευράς. Αποδεικνύεται το αντίθετο: ήταν μια καλά σχεδιασμένη τακτική εξάντλησης της ελληνικής οικονομίας. Όταν πέρσι το καταγγείλαμε παίρναμε απαντήσεις αντίστοιχου ύφους από τη ΝΔ. Τώρα έχουν το θράσος να ζητούν εξεταστική για τα capital controls. Τους καλώ να την καταθέσουν την πρόταση στη ευρωκοινοβούλιο κι όχι στην Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός χειροκροτούμενος.

«Υπάρχουν ακόμη κάποιοι αμετανόητοι που ονειρεύονται επανάληψη του ίδιου έργου. Θα διαψευστούν οικτρά. Το χειρότερο από όλα είναι όμως ότι το ΔΝΤ βρίσκει σύμμαχο τη ΝΔ που επιλέγει να ταυτιστεί κάθε στιγμή με τις σκληρότερες απαιτήσεις του ταμείου. Περιμένει και καρτερεί να μην υπάρξει κατάληξη και συμφωνία, δηλαδή κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Αυτός είναι ο διακαής πόθος τους ώστε να μην αφήσουν τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά τους.

Αδιαφορούν για τις συνέπειες για τη χώρα να μην ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Είναι και κάτι ακόμη: Στο βάθος συμφωνούν πλήρως με μια σειρά από αυτές τις απαιτήσεις. Συμφωνούν με τη λογικά του Ταμείου σε πολλά ζήτημα, με αυτή την ιδεολογία της λιτότητας για τους πολλούς και τη σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Έχουν την ίδια ιδεολογία! Έχουν το θράσος οι κύριοι της ΝΔ να απορούν για ποιο λόγο δεν ταυτιζόμαστε με τις θέσεις αξιωματούχων του Ταμείου που λένε ότι είναι υπέρ της Ελλάδας. Αναρωτιέμαι πόσο μπορεί να είναι υπέρ της Ελλάδας. Λένε ότι πρέπει να γίνει κούρεμα του χρέους. Ο τελευταίος όμως που αρνούνταν κάτι τέτοιο ήταν ο Σαμαράς!», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Όμως, όπως είπε «οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δεν ζητούν κούρεμα του χρέους, ζητούν περισσότερα μέτρα», και βάζουν ως προαπαιτούμενο για το χρέος τα νέα μέτρα. «Είναι σαν να σου λένε “πηδά από τον 5ο όροφο για να μην ανησυχείς εγώ θα είμαι εδώ για να σε φροντίσω”», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας κι εξήγησε ότι η συμφωνία του Ιούλη περιλαμβάνει πρόβλεψη για το χρέος, χωρίς ακρότητες.