Απάντηση στην κριτική που ασκήθηκε χθες από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας πως «ξεκινάει ένα παιχνίδι ενοχών για την πατρίδα μας, ότι με βάση τη νέα συμφωνία θα καταπατήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα εργασθούμε με βάση το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης».
Ο ίδιος επανέλαβε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα και δεν μπορεί να λυθεί στην Ελλάδα. Παράλληλα, χαρακτήρισε «αίσχος» και «παραβίαση δικαιωμάτων» την κατάσταση στην Ειδομένη και στο λιμάνι του Πειραιά και πρόσθεσε ότι η επίλυση του προβλήματος θα πάρει χρόνο, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να γίνει χρήση αστυνομικής ισχύος και χημικών «σε χώρους που υπάρχουν παιδιά».
«Το νομοσχέδιο που συζητείται δεν είναι η λύση, αλλά το εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τη λύση. Η χρήση του θα κρίνει εάν είναι το εργαλείο που θέλουμε. Εμείς πιστεύουμε πως είναι», τόνισε, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.
Αναφερόμενος στη διαδικασία του κατεπείγοντος, η οποία επελέγη για τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι η ίδια η κατάσταση είναι επείγουσα, από τη στιγμή που βρίσκονται παγιδευμένοι στη χώρα μας 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Για τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, είπε ότι «είναι μία δύσκολη συμφωνία με πολλούς παίκτες, αλλά είναι μία καλή συμφωνία» τονίζοντας ότι «τηρούνται οι διεθνείς συνθήκες και δημιουργείται -για πρώτη φορά- ένας μικρός νόμιμος δρόμος αλλά δρόμος». Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα «ο νόμιμος δρόμος λειτουργεί και ως μήνυμα αποτροπής για τους παράνομους δρόμους» δεδομένου ότι «κανείς δεν θέλει την ένταση, μεγιστοποίηση παράνομων δρόμων, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών».
Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογράμμισε ότι την Τουρκία την κατέστησαν παράγοντα η ιστορία και η γεωγραφία, και συμπλήρωσε ότι η αξιοπιστία της κρίνεται καθημερινά από την τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσον αφορά τις διατάξεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου ο κ. Μουζάλας επεσήμανε ότι προσφέρει προσωπικό, δημιουργεί νέες γραμματείες, δίνει δυνατότητα νέων δομών, ανοικτών και κλειστών, κέντρα υποδοχής, και προσαρμόζει τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου. Επίσης, συντομεύεται η διαδικασία χορήγησης ασύλου, ώστε να είναι σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και δημιουργούνται επιτροπές ασύλου στα σύνορα, λόγω του αριθμού των εισερχομένων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε αποδεκτή την πρόταση που κατατέθηκε χθες για τη δημιουργία μητρώου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, όπως και την πρόταση να λαμβάνεται υπόψη κατά τις διαδικασίες προμηθειών για τα κέντρα προσφύγων η αρχή της μικρότερης προσφοράς.