Σε ρυθμούς αντίστροφης μέτρησης για την έναρξη υλοποίησης της συμφωνίας βρίσκεται η κυβέρνηση, την ώρα που σήμερα έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο που ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί έντονος προβληματισμός για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη και τον Πειραιά. Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη να πεισθούν οι άνθρωποι να μεταφερθούν στις υπάρχουσες δομές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Νάντια Μουράντ Μπασέ την οποία είχαν απαγάγει τζιχαντιστές από το χωριό της στο Ιράκ κρατώντας την αιχμάλωτη.
Την ίδια ώρα κορυφαίος αξιωματούχος σημείωνε ότι στόχος είναι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απρίλη να έχουν αδειάσει τελείως ο Πειραιάς και η Ειδομένη, υπογραμμίζοντας εκ νέου πως ο σχεδιασμός παραμένει στη βάση της μη βίαιης εκκένωσης των καταυλισμών.
Παράλληλα, το βλέμμα όλων είναι καρφωμένο στη διαδικασία επαναπροώθησης στην Τουρκία, η οποία, όπως επιβεβαίωσαν και κοινοτικές πηγές, ξεκινά από τη Δευτέρα με 500 ανθρώπους που δεν έχουν κάνει αίτημα χορήγησης ασύλου. Ο προβληματισμός έγκειται στο κατά πόσο η Τουρκία θα προχωρήσει χωρίς νέα προσκόμματα στην υλοποίηση της συμφωνίας, προκειμένου εν συνεχεία με την αναλογία 1 προς 1 να μετεγκαθίστανται πρόσφυγες απευθείας από το τουρκικό έδαφος στις ευρωπαϊκές χώρες διά της νόμιμης οδού.
Μήνυμα προς την Τουρκία αλλά και τις χώρες της ΕΕ έστειλε ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στη διάσκεψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι «σε ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτούμε ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του»
«Όχι» σε άσυλο εξπρές από τους «53»
Στο εσωτερικό μέτωπο πάντως, η τρίωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαίωσε τις αμφιβολίες και την αντίθεση κυρίως από την πλευρά της κίνησης των «53» για το περιεχόμενο της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, που είχαν αρχικά εκφραστεί στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος στις αρχές της εβδομαδας.
Λόγω του περιορισμένου χρόνου, δεν πήραν το λόγο πολλοί βουλευτές στην ΚΟ. Αν και δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερες ενστάσεις για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος, προβληματισμοί εκφράστηκαν για το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί συνοψίζονται:
-Στη χρονική διάρκεια των 14 ημερών που προβλέπει η συμφωνία για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, ζητώντας να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς των 28 ημερών, προκειμένου να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των προσφύγων και να μην υπάρχουν περιπτώσεις καταπάτησής τους ένεκα των χρονικών περιορισμών.
-Στη διασφάλιση της μείωσης ή και ανακοπής των προσφυγικών ροών από την πλευρά της Τουρκίας. Το θέμα αυτό θίχτηκε και από βουλευτές από νησιωτικές περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου, που εξέφρασαν φόβους για νέα συμφόρηση των νησιών τους από πρόσφυγες και μετανάστες εάν η Τουρκία συνεχίσει τη στάση που τηρεί μέχρι σήμερα.
-Στο «ημίκλειστο» καθεστώς των κέντρων κράτησης, ώστε να μην μετατραπούν σε φυλακές.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος έφτασε απευθείας από τη Γενεύη στην ΚΟ την τελευταία ώρα της συνεδρίασης επιχείρησε ένα «μασάζ» στους αμφισβητίες βουλευτές, υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα καταπάτησης των δικαιωμάτων των προσφύγων, αφού η εξέταση του ασύλου θα γίνεται για κάθε άτομο ξεχωριστά.
Πάντως, σε συνομιλίες με βουλευτές από την κίνηση των 53 υπογραμμίζουν πως δεν τίθεται θέμα καταψήφισης του σημερινού νομοσχεδίου. Υπογραμμίζουν δε πως δεν αποτελεί κύρωση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.
Μετά την ολοκλήρωση της ΚΟ, η κίνηση των «53» με κείμενό της κάλεσε σε «αντίσταση στη λογική του κλεισίματος που προωθεί η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας και συνέχιση στη μάχη υπέρ των προσφύγων – μεταναστών και των δικαιωμάτων τους». Σε αυτό, γίνεται λόγος για μετατροπή του προσφυγικού από ευρωπαϊκό ζήτημα σε ζήτημα ελληνοτουρκικό. Μάλιστα, κάνουν λόγο για κραυγές μίσους, που εντείνουν τον ακραίο θρησκευτικό φανατισμό και τη μισαλλοδοξία, ενώ αναφερόμενοι στον αριθμό των 72.000 προσφύγων που προβλέπει η συμφωνία, κάνουν λόγο για «προσχηματικό» αριθμό και «εμπαιγμό», σε σχέση με τα εκατομμύρια προσφύγων.