«Οφείλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και τις ευχαριστίες μου στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που μου έδωσαν τη δυνατότητα να προκαλέσω αυτή τη συζήτηση και να μιλήσουμε για τη διαπλοκή και τη διαφθορά που τις τελευταίες δεκαετίες οδήγησε στο χείλος της καταστροφής τη χώρα. Αυτή η συζήτηση έπρεπε να γίνει για να μην παραδοθούν στη λήθη τα έργα και οι ημέρες σας. Για να μην ξεχνούν οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  ανοίγοντας τη προ ημερησίας διατάξεως, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τις εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης.

«Η ΝΔ με αφορμή μια δήθεν αποκάλυψη για μια δήθεν παρέμβαση της κυβέρνησής μας στη δικαιοσύνη νόμιζε πως μπορεί να κερδίσει τις εντυπώσεις. Νόμιζε πως θα ήταν ένα προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης. Ου υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές. Μέσα στην αλαζονεία σας δεν σκεφτήκατε πως θα ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας. Προκαλείτε την τύχη σας και ένα πολιτικό σας στραπάτσο. Δεν πρόκειται για αφέλεια, πρόκειται για θράσος και αλαζονεία» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Θα ξεκινήσω την ομιλία μου, όμως, από αυτά που σκοπεύουμε να κάνουμε εμείς και όχι με αυτά που κάνατε τόσα χρόνια εσείς. Η Δικαιοσύνη είναι βαθιά ταλαιπωρημένη από τη διαφορά. Από σκάνδαλα με παραδικαστικά κυκλώματα και άλλα. Οι παρεμβάσεις δεν είναι μόνο ή κυρίως πολιτικές, είναι και παρεμβάσεις από την επιχειρηματική ελίτ που εκμεταλλεύεται κέντρα και παράκεντρα επηρεασμού και εξωθεσμικών παρεμβάσεων».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι: «Η πολυνομία και η κακονομία είναι το αποτέλεσμα μιας βαθιάς μελέτης από το σύστημα για να πολλαπλασιάσει τις τρύπες. Δεν είναι αποτελέσματα ανικανότητας, άγνοιας ή νομοτεχνικής αδυναμίας. Όσο κι αν επαναλαμβάνουν μονότονα, το γνωστό κλισέ, “έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη”, όλοι αντιλαμβάνονται πως αυτή δεν είναι παρά ένας βαθύτατα ταλαιπωρημένος θεσμός. Στα Πρωτοδικεία της χώρας εκκρεμούσαν 340.000 υποθέσεις το 2014, ενώ στις 30 Ιουνίου του 2015 εκκρεμούσαν 230.000 ποινικές υποθέσεις. Οι αριθμοί αυτοί αποκαλύπτουν ένα χάος το οποίο ήταν σκοπίμως αφημένο γιατί βόλευε τα κυβερνήσεις και οικονομικά συμφέροντα.  Η χώρα μας έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρόνο αναμονής σε δίκη σε διεθνές επίπεδο».

Παράλληλα και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση σημείωσε: «Μιλήσατε το προηγούμενο διάστημα για παρέμβαση της κυβέρνησης στη Κυβέρνηση, για μια συνομιλία του κ. Παπαγγελόπουλου με την εισαγγελέα Τσατάνη. Γνωρίζετε πως για τη συγκεκριμένη υπόθεση που αφορά τεράστια ποσά υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα για το πώς κατέληξαν στο αρχείο τρεις δικογραφίες. Διεξάγεται ήδη πειθαρχική έρευνα για τις πράξεις και τις παραλείψεις που οδήγησαν στο αρχείο κάποιες υποθέσεις. Το θέμα είναι να βρούμε πως και με ποια δικονομική πρόφαση αφαιρέθηκαν από την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς οι υποθέσεις του κ. Βγενόπουλου; Ποια ήταν η παρέμβαση; Η έκφραση της νομικής γνώμης του υπουργού για το ζήτημα περί αρμοδιότητας. Ένα νομικό ζήτημα, ουδόλως αθώο, αφού έχει συγκεκριμένες συνέπειες. Είναι άλλωστε γνωστό ότι για την υπόθεση Βγενόπουλου, έχει εγγράφως διαμαρτυρηθεί ο Κύπριος Υπ. Δικ. με επιστολή του στον κ. Παπαγγελόπουλο».