«Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του, ουσιαστικά προέβη σε μία καταγγελία των νομοθετημάτων που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση και της άρνησής του ως αντιπολίτευση, να υιοθετήσει τις πολιτικές που προώθησε η Νέα Δημοκρατία» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπ. Ταλιαδούρος.

Ο κ. Ταλιαδούρος, εκτίμησε πως τα προβλήματα τα οποία διαπίστωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, έχουν αφετηρία το νόμο-πλαίσιο του 1982, αλλά και την κατάργηση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, πολιτικών που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1992, αντίστοιχων με αυτές που προτείνονται σήμερα.

«Το ΠΑΣΟΚ κατήργησε το 1993, ρυθμίσεις του νόμου Σουφλιά, όπως οι δύο κύκλοι σπουδών για τους αιώνιους φοιτητές, η υποχρέωση κατάρτισης κανονισμού, οι προβλέψεις για 4ετείς προγραμματισμούς στα Πανεπιστήμια. Ομοίως το 2004-9, το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε την μία θητεία των πρυτανικών αρχών, τις πιστωτικές ομάδες, την διεθνοποίηση των ΑΕΙ, την καθολική ψηφοφορία, τα κοινά μεταπτυχιακά με τα ξένα πανεπιστήμια, την δυνατότητα να γίνονται τα μαθήματα σε ξένη γλώσσα, τον αλγόριθμο για την χρηματοδότηση» ανέφερε ο κος Ταλιαδούρος.

«Η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία, αλλά για να επιτύχει πρέπει να είναι ριζική, αλλά και ρεαλιστική και εφαρμόσιμη – αλλιώς θα μείνει στα χαρτιά. Φοβούμαστε πως το νομοσχέδιο με το δυαδικό μοντέλο διοίκησης θα μείνει στα χαρτιά και δεν θα δώσει τις λύσεις που χρειαζόμαστε και είναι αναγκαίες» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Απαντώντας, τόσο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, όσο και ο αντίστοιχος του ΛΑ.Ο.Σ., Αστέριος Ροντούλης, χρέωσαν στην Νέα Δημοκρατία ανακολουθία, για την τελική της απόφαση να καταψηφίσει ένα νομοσχέδιο που συγγενεύει με την πολιτική της.

Ο κ. Ροντούλης μάλιστα, επαναλαμβάνοντας πως «συνιστά πραγματική τομή η κατάργηση του ασύλου», διατράνωσε πως «τώρα είναι η ώρα της ευθύνης και για τα κόμματα και για τους βουλευτές» και κατέθεσε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, η οποία θα διεξαχθεί αύριο το μεσημέρι. Αντίστοιχα, ο Πέτρος Ευθυμίου αναρωτήθηκε εάν η Αριστερά υπερασπίζεται την σημερινή κατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου, υπό την οποία, όπως τόνισε, πρυτανικά συμβούλια αδυνατούν να συνεδριάσουν στο φυσικό τους χώρο.

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής υπερασπίστηκε τον «σοβιετικό κεντρικό σχεδιασμό» στον οποίον είχε αναφερθεί στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «ο κεντρικός σχεδιασμός συνέβαλε αποφασιστικά για να ανθίσει η παιδεία και η γνώση στη Σοβιετική Ένωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες.

Εσείς δεν ιδρύσατε σε κάθε κεφαλοχώρι και ένα ΤΕΙ, σε κάθε πρωτεύουσα νομού και από μία σχολή; Οι δικές σας δυνάμεις και αυτές της ΝΔ δεν είναι αυτές που συναλλάσσονται στις σχολές;»

Σε σύντομη παρέμβασή του τέλος, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, υπογράμμισε την συμπαράταξη του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. και σε αυτό το νομοσχέδιο και υποστήριξε, στο κλίμα της ομιλίας και του Αλ. Τσίπρα, πως η κυβέρνηση «κάνει ένα άλμα εκδίκησης» εναντίον της ακαδημαϊκής κοινότητας.