Προοίμιο σφοδρής σύγκρουσης πρωτίστως με τη Νέα Δημοκρατία και με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αποτελεί ο χθεσινός χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων μετά την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα Δικαιοσύνης. Η ημερομηνία της νέας «μονομαχίας» θα οριστεί στην σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για την ερχόμενη εβδομάδα.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Η ρελάνς του Αλέξη Τσίπρα στο πολιτικό πόκερ με φόντο την Δικαιοσύνη αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή το μεσημέρι της Τετάρτης. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι το αίτημα της ΝΔ για σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις καταγγελίες Τσατάνη κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανοίξουν τη βεντάλια και να συζητηθούν ανοιχτά στην εθνική αντιπροσωπεία ζητήματα που έχουν απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα και στα οποία, όπως τονίζουν, «η ΝΔ αν και υπόλογη δεν έχει απαντήσει».
Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν το βράδυ της Τετάρτης πως όσοι έσπευσαν να υιοθετήσουν άκριτα τις καταγγελίες Τσατάνη μέσω του ΔΟΛ, ο οποίος έχει κηρύξει ανοιχτά τον πόλεμο στην κυβέρνηση λόγω δικαστικών περιπετειών του επικεφαλής του, θα κληθούν να απαντήσουν για όλες τις ανοιχτές υποθέσεις, τα απόνερα των οποίων πιθανόν να αγγίζουν και το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Σημειώνεται ότι το θέμα «σήκωσαν» σε πολιτικό επίπεδο η ΝΔ, το Ποτάμι και ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το ΠΑΣΟΚ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως εκτός από τις περιβόητες λίστες (Λαγκάρντ, Μπόργιανς), στις οποίες οι έρευνες, όπως τονίζουν στο Μαξίμου, προχωρούν ανεμπόδιστα μετά από χρόνια, ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τη βεντάλια και σε άλλες υποθέσεις, επιχειρώντας να διαταράξει τις εσωτερικές ισορροπίες που επιχειρεί να κρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον προκάτοχό του, φτάνοντας μέχρι και στις υποθέσεις θαλασσοδανείων σε μιντιακά συγκροτήματα, τα οποία μέχρι σήμερα ποτέ δεν μπήκαν στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης.
Ο πρωθυπουργός στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής επισήμανε ότι «είναι χρέος μας να ανοίξουμε με ουσιαστικό τρόπο τον σχετικό δημόσιο διάλογο εντός του κοινοβουλίου και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο χωρίς υπεκφυγές και τεχνάσματα όπως επιχειρείται τις τελευταίες μέρες από την αντιπολίτευση».
Επιπλέον, σχολίασε ότι οι αιτιάσεις για την κυβερνητική πολιτική στην Δικαιοσύνη «προωθούνται από συγκεκριμένα κέντρα που έχουν λόγους να φοβούνται την απρόσκοπτη κι ανεξάρτητη δικαιοδοτική λειτουργία» παρατηρώντας ότι το «πραγματικό δυστύχημα» είναι ότι οι αιτιάσεις αυτές αναπαράγονται από την αξιωματική αντιπολίτευση κι άλλα κόμματα. Περαιτέρω, επισήμανε ότι «κεντρικός και δεδηλωμένος στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην Δικαιοσύνη» υπενθυμίζοντας ότι αυτή η εμπιστοσύνη τα τελευταία χρόνια «έχει διαρραγεί» εξαιτίας κι «εξωθεσμικών κι αντισυνταγματικών παρεμβάσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων».
Ξαφνικά κόντρα με Τουσκ
Στο μέτωπο του προσφυγικού, έντονη δυσφορία και άμεση παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσαν οι… ευχαριστίες του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ για το κλείσιμο των συνόρων από χώρες των δυτικών Βαλκανίων, την ώρα που η Ελλάδα παλεύει να ανταπεξέλθει στις διαρκώς διογκούμενες προσφυγικές ροές που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορά της. Ο πρωθυπουργός σε αυστηρό ύφος μέσω Twitter απάντησε πως «ο Βαλκανικός διάδρομος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», επαναλαμβάνοντας πως «η Ε.Ε. δεν έχει μέλλον αν προχωρά με μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα» και καλώντας τον «να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των “28” και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν»
Μπαράζ συναντήσεων με φόντο την αξιολόγηση
Την ίδια ώρα οι αρμόδιοι υπουργοί «έσπασαν το ρόδι» στο δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων με διeρευνητικές συζητήσεις, με βασικό ζητούμενο να διαπιστωθεί κατά πόσο η πολιτική βούληση που διαφάνηκε στο Eurogroup της Δευτέρας, έχει «αγγίξει» τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών. Στο κυβερνητικό επιτελείο αναζητούνται ορισμένες επιμέρους υποχωρήσεις κυρίως στο μέτωπο του Ασφαλιστικού, οι οποίες αφενός δεν θα παραβιάσουν σοβαρά τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, αφετέρου θα καταστούν ικανές να γεφυρώσουν την απόσταση με τους πιστωτές για το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης. Την ίδια ώρα στο Μαξίμου επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τις προθέσεις των δανειστών για τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης (Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, δημοσιονομικό κενό 2016 -2018 και κόκκινα δάνεια), ενώ συγκρατημένη αισιοδοξία προκαλεί η το ακριβές χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί για το κλείσιμο της συζήτησης για το χρέος μέχρι την Πρωτομαγιά, ουσιαστικά μαζί με την αξιολόγηση.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα γεμάτο πρόγραμμα με μπαράζ συναντήσεων με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Ενέργειας, Μάρος Σέφκοβιτς και τον Αντιπρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Πριχόντκο.