Υπέρ της τουρκικής πρότασης για απευθείας μετακίνηση προσφύγων από την Τουρκία στις χώρες της Ε.Ε. τάχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας, στη Σμύρνη.

Ωστόσο, ο έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να πετάξει το «καρφί» του για την χαρακτηριστική αργοπορία στις αποφάσεις της Ε.Ε., αργοπορία που χαρακτηρίζει την Ένωση.

«Σε ο,τι αφορά τη χθεσινή μέρα και νύχτα, γιατί νομίζω ότι το φτάσαμε πολύ αργά χτες και γι’ αυτό καθυστερήσαμε την έναρξη της Συνόδου σήμερα, ο Αχμέτ κατέθεσε μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Η βασική της λογική είναι να χτυπηθεί το μοντέλο της διακίνησης. Πρέπει να δούμε αυτήν την πρόταση όσο αφορά στη νομική της πλευρά. Στην ηθική της πλευρά, όμως, η πρόταση αυτή λέει να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους που δικαιούνται να περάσουν στην Ευρώπη, να περάσουν μέσα από την εκμετάλλευση των διακινητών και μέσα από το Αιγαίο με κίνδυνο για τη ζωή τους, αλλά αντίθετα να ανοίξουμε μια νόμιμη δίοδο ελεγχόμενη, ώστε επαρκής αριθμός ανθρώπων να περνά προς χώρες της ΕΕ, έχοντας ζητήσει άσυλο στην Τουρκία», δήλωσε ο Τσίπρας.

«Μεγάλο ενδιαφέρον έχει αυτή η πρόταση κι άλλαξε τα δεδομένα στη Σύνοδο», δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε «πως θα μας δοθεί η ευκαιρία μέχρι την επομένη Σύνοδο να πάρουμε οριστικές αποφάσεις», γιατί -όπως είπε χαρακτηριστικά- «εμείς στην Ευρώπη συνεδριάζουμε πολύ συχνά και πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα».

«Έγινε χτες ένα σημαντικό μισό βήμα και σήμερα το ολοκληρώνουμε και μένει να γίνει ένα ακόμη άλμα στις 17 του μηνά», κατέληξε ο κ. Τσίπρας