Έναν «ωραίο τρόπο να σταλεί μήνυμα στην Ελλάδα ότι αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει να φέρουμε ηρεμία και ειρήνη στην περιοχή του Αιγαίου» χαρακτήρισε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Πραγματοποιήσαμε πολύ σημαντικές συζητήσεις. Τα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα -από 11 άτομα του υπουργείου μας- συμπεριέλαβαν σημαντικά ζητήματα επικαιρότητας και το προσφυγικό. Θέλω να σημειώσω την μεγάλη μου ευχαρίστηση για τα θέματα που συζήτησα με τους Έλληνες ομολόγους μου. Το σημαντικότερο είναι η φιλία μεταξύ των δύο χωρών και η συνεργασία των υπουργείων μας θα είναι η γέφυρα προς καλύτερο μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Νταβούτογλου και συνέχισε:
«Πιστεύω ότι όσα συζητήσαμε θα αποτελέσουν τη γέφυρα για ένα καλύτερο μέλλον στις σχέσεις των δύο χωρών. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται τα ακτοπλοϊκά έργα που θα συνδέουν Θεσσαλονίκη και Σμύρνη. Συνεχίζονται και τα έργα για τα μεγάλης ταχύτητας τραίνα που θα συνδέουν Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη. Διαπιστώσαμε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε όσο το συντομότερο δυνατόν τις αεροπορικές πτήσεις Αθήνας-Άγκυρας. Ευχόμαστε από το σημερινό Σύμφωνο Ειρήνης να ξεκινήσουν οι πτήσεις αυτές. Εύχομαι στον τουριστικό τομέα να συνεχιστεί η καλή συνεργασία και να αναπτυχθούν και οι δύο χώρες. Ο τουρισμός μεταξύ μας μπορεί να στηρίξει τις χώρες», είπε ο κ. Νταβούτογλου και εξήγησε ότι αντίστοιχη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί του χρόνου στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την «περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας μας».
«Ευχόμαστε να συνεχιστούν οι επενδύσεις των Τούρκων στην Ελλάδα και των Ελλήνων στην Τουρκία παρά την οικονομική κρίση. Να υπάρξουν βελτιώσεις στην εκπαίδευση, έτσι ώστε -όσον αφορά στις επόμενες γενιές- να βελτιωθούν οι σχέσεις σχετικά με ιστορικά γεγονότα».
Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι «εξετάσαμε τα θέματα των παράτυπων μεταναστών. Ελλάδα – Τουρκία μοιράζονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Η μεταξύ μας συνεργασία θα είναι σημαντική για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά στο Αιγαίο την προσφυγική κρίση».
«Συζητήσαμε τα προβλήματα του Αιγαίου και του Κυπριακού και ο κ. Τσίπρας έδειξε και για τα δύο ζητήματα μεγάλη αποφασιστικότητας να λυθούν και τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Θέλουμε να είμαστε οι χώρες που δεν αναφέρονται για τα προβλήματα των προσφύγων, αλλά να είμαστε οι χώρες που δημιουργούν κλίμα ειρήνης και ηρεμίας στη γύρω περιοχή», κατέληξε ο τούρκος πρωθυπουργός.