Μπορεί η κυβέρνηση να δηλώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, ή τουλάχιστον θα προσπαθήσει, μπορεί την ίδια εκτίμηση να κάνουν και πολλά στελέχη της Ν.Δ. -μεταξύ των οποίων και αυτοί που συνομιλούν με τον Κώστα Καραμανλή- το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο, κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς.
Όπως γράφει η «Καθημερινή», στον πυρήνα της πολιτικής ανάλυσης του προέδρου της Ν.Δ. βρίσκονται οι αντιδράσεις που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, ήδη από την επόμενη εβδομάδα.
«Στις 22 εισάγεται προς συζήτηση το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και ο χώρος των πανεπιστημίων θα αντιδράσει, επιπλέον πρέπει να εφαρμοστούν οι όροι του μεσοπρόθεσμου, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, θα έλθουν τα νέα σημειώματα της εφορίας για την έκτακτη εισφορά και η κυβέρνηση θα πρέπει να ”περάσει” και το Μνημόνιο ΙΙ» συνοψίζει ένας εκ των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά το πλέγμα των μετώπων που, κατά τη Λεωφόρο Συγγρού, θα σύρουν την κυβέρνηση σε εκλογές εντός του διμήνου Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.
Η ανάλυση αυτή εξηγεί και τη σπουδή που έχει επιδείξει η Ν.Δ. ως προς την κατάρτιση των ψηφοδελτίων της, τα οποία -όπως δηλώνεται- είναι έτοιμα σε ποσοστό άνω του 95%. Το έργο, υπό τη συνεχή προφανώς παρακολούθηση του ίδιου του κ. Σαμαρά, ανέλαβαν ο γραμματέας Ανδ. Λυκουρέντζος, ο στενός του συνεργάτης Δημ. Σταμάτης και ο διευθυντής του γραφείου του Κ. Αρβανιτόπουλος.
Αθήνα – Πειραιάς
Στην Α΄ Αθήνας αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος ενώ στους ήδη βουλευτές Πρ. Παυλόπουλο, Φωτεινή Πιπιλή και Ελίζα Βόζεμπεργκ προστίθενται ως διεκδικητές οι Ολγα Κεφαλογιάννη (μεταγραφή από το Ρέθυμνο), Νότης Μηταράκης, Μανώλης Αγγελάκας και ακούγεται -χωρίς να επιβεβαιώνεται πάντως- και το όνομα της Αλεξίας Εβερτ. Την καλή του επίδοση στις περιφερειακές εκλογές θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει και ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ δεν αποκλείεται να ξαναδοκιμάσει η κ. Ελενα Κουντουρά.
Αντιθέτως, δεν φαίνεται να έχουν «χώρο» στο ψηφοδέλτιο ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης (σ.σ. αν και ο ίδιος σε δήλωσή του το θεώρησε ως αυτονόητο) αλλά και η επικεφαλής των ευρωβουλευτών κ. Μαριέττα Γιαννάκου, καθώς -όπως λέγεται- η ηγετική ομάδα επιθυμεί για πολλούς λόγους, που αφορούν ακόμη και τη θητεία της στο υπουργείο Παιδείας, την παραμονή της στις Βρυξέλλες.
Στη Β΄ Αθήνας πέραν των ήδη «ισχυρών» παικτών θα δοκιμάσουν την τύχη τους η αναπλ. εκπρόσωπος Τύπου κ. Βασιλική Τζότζολα, ο Γιάννης Μανώλης και, ξανά, η Κατερίνα Παπακώστα. Δεν έχει διευκρινιστεί, αν και κλίνει προς την υποψηφιότητα, τι θα πράξει ο πρώην Γραμματέας Λευτέρης Ζαγορίτης. Στην ίδια περιφέρεια θα δοκιμάσει την εκλογική του τύχη και ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος.
Στη Β΄ Πειραιά θα πολιτευθεί ο δικηγόρος κ. Φαήλος Κρανιδιώτης, απέναντι στις «παλιοσειρές» Γ. Τραγάκη και Αν. Νεράτζη. Σύμφωνα με πληροφορίες, που πάντως δεν επιβεβαιώνει η Συγγρού, και ο κ. Σάββας Καλεντερίδης προετοιμάζεται για υποψηφιότητα στη Β΄ Αθηνών ή σε άλλη περιφέρεια. Στην περιφέρεια Αττικής ενεργοποιείται ήδη ο μέχρι πρότινος αναπλ. Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Π. Λειβαδάς, ενώ κλειστή είναι η «πόρτα» για τον πρώην υπουργό Π. Δούκα.
Επικρατείας
Η Ν.Δ. χρειάζεται τουλάχιστον 38% για να ελπίζει σε 5 έδρες επικρατείας. Επικεφαλής θα είναι ο κ. Σταύρος Δήμας, γεγονός που, μάλλον, αποκλείει την υποψηφιότητα του υιού του Χρήστου στην Κορινθία. Για τις υπόλοιπες 3-4 θέσεις, ο κ. Σαμαράς θα επιλέξει μεταξύ των στενών συνεργατών του (Χρ. Λαζαρίδης, Γ. Μιχελάκης, Δ. Σταμάτης) και «λαμπερών» προσωπικοτήτων που, πάντως, δεν δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία.
Οπως αναφέρθηκε, θέση στα ψηφοδέλτια αναμένεται να έχουν οι κ. Πρ. Παυλόπουλος και Ευ. Αντώναρος, όχι όμως και ο εκλεγείς στο Επικρατείας κ. Δημ. Σιούφας, εκτός αν θελήσει να επιστρέψει στην Καρδίτσα. Δεν λείπουν, πάντως, και στελέχη που δεν αποκλείουν ευρύτερες εκκαθαρίσεις στελεχών που συνδέθηκαν με την περίοδο Καραμανλή, εφόσον οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν σαφή υπεροχή της Ν.Δ. που δεν θα απειληθεί από την έξοδο κάποιων εκ των «φρουρών» του καραμανλισμού.