Αντιδράσεις επακολούθησαν, στην Ολομέλεια, τού διαλόγου ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή το έγγραφο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το οποίο οι ανασφάλιστοι καλούνταν να υπογράψουν δήλωση χρέους νοσηλείας, ώστε αυτό να πληρωθεί μέσω της εφορίας.
«Το έγγραφο που κατέθεσε ο πρωθυπουργός είναι τωρινό» παρενέβη στη συζήτηση ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, αφότου ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε ότι το έγγραφο είναι προγενέστερο των υπουργικών αποφάσεων του 2004, που προέβλεπαν την ασφάλιση των πολιτών οι οποίοι απώλεσαν την ασφαλιστική τους ικανότητα.
Για «προσβολή για το Ηράκλειο, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο και τους εργαζόμενους που τηρούν τους νόμους, ότι δήθεν ο ανασφάλιστος πολίτης χρειάζεται να πληρώσει και μάλιστα τον βάζουν να υπογράφει, όπως είπε ο πρωθυπουργός», μίλησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Β. Κεγκέρογλου.
Όπως είπε, ο κ. Τσίπρας δεν διάβασε την άλλη σελίδα του εγγράφου, που λέει ότι μπορεί να εισαχθεί σε όποια κλινική του νοσοκομείου και να κάνει εργαστηριακές εξετάσεις όποιος έχει βιβλιάριο ανασφάλιστου πολίτη. «Το απέκρυψε και ο πρωθυπουργός και όλοι όσοι μιλάνε. Όποιος έχει βιβλιάριο ανασφάλιστου πολίτη – κι έχουν 250.000 οικογένειες – μπαίνει δωρεάν στα νοσοκομεία. Αυτό που δεν καλύπτεται είναι η πρωτοβάθμια περίθαλψη, κι αυτό πρέπει να θεραπεύσει ο υπουργός που ακόμη δεν το έχει αποδεχθεί», ανέφερε ο κ. Κεγκέρογλου.
Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ηγουμενίδης, ανέφερε ότι ο ίδιος ως γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2014, δέχθηκε να δώσει ο άρρωστος ψεύτικα στοιχεία για να μην πάει ο λογαριασμός του στην εφορία. «Έπρεπε να βγάλει βιβλιάριο ανασφάλιστου», ανταπάντησε ο κ. Κεγκέρογλου.
«Δεν το γνώριζα, όπως δεν το γνώριζε και το Γραφείο Κίνησης, που με καλούσε να υπογράψω, που έπρεπε να ενημερώνεται για τις αποφάσεις της διοίκησης και δεν ενημερωνόταν», επανήλθε ο κ. Ηγουμενίδης.