Μπορεί από το Μέγαρο Μαξίμου να τηρείται σιγή ασυρμάτου για τις διαπραγματεύσεις με φόντο την μαζική απεργία της Πέμπτης και την πρωτοφανή κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των αγροτών, ωστόσο στο κυβερνητικό επιτελείο έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός, καθώς όλα συγκλίνουν στο ότι ο στόχος για φυγή προς τα εμπρός με άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι τα μέσα Μαρτίου και έναρξη της προνομιακής για την κυβέρνηση συζήτησης για το χρέος, δείχνει να απομακρύνεται.
Την ίδια ώρα τα περιθώρια ελιγμών είναι εξαιρετικά περιορισμένα, με κυβερνητικά στελέχη να σημειώνουν πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, πλην αυτό της οικουμενικής κυβέρνησης, το οποίο εξάλλου απέκλεισε εκ νέου προχθές και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος «σκοντάφτει» στις μαξιμαλιστικές κόκκινες γραμμές που είχαν τεθεί, στην έκτακτη παρέμβασή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη έθεσε τα όρια υποχώρησης, ενώ την ίδια ώρα σε σημείο «βρασμού» βρίσκεται η ΚΟ, η οποία κατόπιν εντολής Τσίπρα ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση.
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχοι με τις διαρροές και τα σενάρια που διακινούνται, με ορισμένους να κάνουν λόγο ακόμα και για ηρωϊκή έξοδο στην περίπτωση που οι δανειστές «τα στηλώσουν».
Την ίδια ώρα στο Μαξίμου σημειώνουν ότι «το μπαλάκι είναι στο γήπεδο των Θεσμών», αφήνοντας παράθυρο για μερική υποχώρηση και από την κόκκινη γραμμή των κύριων συντάξεων, υπό την προϋπόθεση ότι και η άλλη πλευρά θα κάνει κάποιο βήμα σύγκλισης για να βρεθεί μία χρυσή τομή, αποκλείοντας εκ προοιμίου το σενάριο της άτακτης υποχώρησης.
Παράλληλα ωστόσο, η κυβέρνηση βρίσκεται και υπό τη δαμόκλειο σπάθη μίας νέας κρίσης ρευστότητας αντίστοιχης της περιόδου των καλοκαιριών διαπραγματεύσεων εάν συρθεί σε ένα deja vu του Ιουνίου – Ιουλίου. Ήδη σχετικά μηνύματα έχει στείλει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ από την προηγούμενη εβδομάδα, προκαλώντας «νευρικό κλονισμό» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Η ανησυχία στο Μαξίμου είναι έκδηλη, όχι μόνο για τη διαφαινόμενη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις- παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Κατρούγκαλου – όσο για τα συντονισμένα πυρά που «έσκασαν» χθες από την Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επανέφεραν τα σενάρια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης από συντονισμένα κέντρα εντός και εκτός ελληνικής επικράτειας, σημειώνοντας πως οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών. «Βρισκόμαστε στο επίκεντρο μίας επικοινωνιακής καταιγίδας» σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος, παραδεχόμενος πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών εφόσον οι θεσμοί επιμείνουν σε παράλογες απαιτήσεις που βγαίνουν εκτός των πλαισίων της συμφωνίας.
Ενδεικτικό είναι ότι στο Μαξίμου εξέλαβαν το «καρφί» της Κριστίν Λαγκάρντ ως μία κίνηση τακτικής του ΔΝΤ για να προσεταιριστεί τους Ευρωπαίους εταίρους, απειλώντας ουσιαστικά πως εάν δεν είναι σε βάθος βιώσιμο το Ασφαλιστικό, παραπέμποντας σε βαθιές μειώσεις και στις κύριες συντάξεις, το Ταμείο θα επιμείνει σε ακόμα μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ενδεχόμενο το οποίο προκαλεί «αλλεργία» στις Βρυξέλλες και κυρίως στο Βερολίνο. Την ίδια ώρα η Κομισιόν διά του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Πιερ Μοσκοβισί, με μία αναπάντεχη κίνηση, για την οποία «επίφοβο» θεωρούνταν το Ταμείο, έθεσε ευθέως ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2016 και το 2017 για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,5% του ΑΕΠ το 2016 και 1,75% του ΑΕΠ το 2017.
Ζήτησε από τη Μέρκελ να τα… βρουν οι Θεσμοί
Το θέμα της καθυστέρησης που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Λονδίνο στη συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός διατύπωσε την κεντρική θέση ότι οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν πρέπει να γίνουν αφορμή για καθυστερήσεις στην αξιολόγηση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Γερμανίδα καγκελάριο για τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία και τα οποία συγκροτούν ένα πλαίσιο που δίνει δυνατότητες να περάσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, στο γεγονός της απορρόφησης κατά 97% των ευρωπαϊκών πόρων, το ότι μέσα στο 2015 υπήρξαν 170.000 θέσεις εργασίας περισσότερες, ότι προχώρησε η ανακεφαλαιοποίηση με επιτυχία και ότι ολοκληρώνονται συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας που μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.
Αναφορικά με το ασφαλιστικό, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την πρόταση της κυβέρνησης ως πρόταση που είναι εντός του πλαισίου της συμφωνίας και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις, καθώς η ελληνική πρόταση είναι στα χέρια των θεσμών από την αρχή του χρόνου. «Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις», είπε ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και τόνισε ότι «οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για καθυστέρηση στην αξιολόγηση». «Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης με την Ελλάδα», σημείωσε επιπλέον, υπογραμμίζοντας δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος ρώτησε τον πρωθυπουργό και για την εσωτερική κοινωνική και πολιτική κατάσταση.
Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού τονίζεται ότι το θέμα για μία ακόμη φορά θα επιχειρηθεί να πολιτικοποιηθεί σε κορυφαίο επίπεδο, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νέες πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα με ηγέτες προκειμένου να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παίξει και το χαρτί του προσφυγικού, καθώς η Ευρώπη στην κρίσιμη συγκυρία που βρίσκεται δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο την προσφυγική, όσο και μία νέα ελληνική κρίση, ευελπιστώντας πως αν η Ελλάδα καταφέρει να ανταποκριθεί εντός προθεσμίας στην ανακοπή των προσφυγικών ροών, θα υπάρξει χαλάρωση στις απαιτήσεις τουλάχιστον των Ευρωπαϊκών Θεσμών για το κλείσιμο της αξιολόγησης.