Ιδιαίτερα αυστηρή εμφανίστηκε με το ασφαλιστικό η Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι η διευθέτηση του θέματος και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος, συνδέεται με την ελάφρυνση του χρέους.
«Εάν οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό δεν είναι τόσο σημαντικές και βαθιές όσο χρειάζεται, αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από την άλλη πλευρά (σ.σ. τους Ευρωπαίους). Αλλά εξίσου όσο μεγάλη και να είναι η ελάφρυνση δεν θα κάνει το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο», δήλωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσινγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου.
Κληθείσα να τοποθετηθεί αναφορικά με τις σκληρές αξιώσεις του Ταμείου στο ασφαλιστικό που «μπλοκάρουν» την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η κα Λαγκάρντ υποστήριξε πως με δεδομένο ότι 10% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει ετησίως για την στήριξη του ασφαλιστικού, όταν στην Ευρώπη το σχετικό ποσοστό είναι 2,5%, η μεταρρύθμισή του είναι απαραίτητη προκειμένου να μην συσσωρεύονται ελλείμματα και χρέος.
Απαντώντας στην ερώτηση, ότι το Ταμείο είναι αυστηρό με την Ελλάδα, η διευθύντρια τόνισε:
«Δεν επιβάλουμε δρακόντειες μεταρρυθμίσεις. Αντιθέτως έχουμε πει πως η δημοσιονομική προσαρμογή δεν πρέπει να είναι υπερβολική. Τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν», δήλωσε.
Για να συμβεί αυτό, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, το φορολογικό σύστημα πρέπει να βελτιωθεί, αλλά και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Η ελάφρυνση χρέους πρέπει να συνοδεύσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει στην πραγματική ζωή και όχι στα χαρτιά».